Hrvatski radio

Radio Knin

Tribina o demografskoj problematici

05.11.2016.

14:44

Autor: Nives Hladnić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Pred solidno popunjenom veleučilišnom dvoranom, na demografsku katastrofu Hrvatske, upozorio je naš ugledni demograf Stjepan Šterc. Program su, s dvije pjesme, otvorila djeca Folklornog ansambla Zvončići.

Sva naselja u okolici Knina i sam grad, zahvatio je prirodni pad stanovništva. Knin dijeli sudbinu cijele Hrvatske, pogotovo manjih regionalnih centara.

Prema službenim popisima, Knin je čak populacijski narastao. No, 15-ak tisuća stanovnika nije realna slika. Procjenjuje se kako je stalnog stanovništva i upola manje. Sadašnje stanje posljedica je dugogodišnje nebrige o ruralnim sredinama, brdsko-planinskim područjima ili otocima, odnosno područjima posebne državne skrbi. 

Ima, na sreću, i dobrih priča. Naseljavaju se prigradske zone velikih gradova, poput Solina ili Župe dubrovačke. Dobar primjer je i grad Vis, koji daje 1200 kuna svaki mjesec do navršene 15-te godine djeteta.

Što se tiče Lijepe naše, stručnjaci procjenjuju da nas danas nema ni 4 milijuna. Za 10 godina imat ćemo 20 tisuća rođenih i 60 tisuća umrlih godišnje. Proces iseljavanja će se nastaviti, i tu ćemo izgubiti još pola milijuna ljudi, a za 20 godina, bit će nas upola manje.

Kao dobar primjer, prof Šterc navodi Irsku, koju je spasilo Iseljeništvo. Prije četvrt stoljeća bila je u situaciji u kojoj je Hrvatska sada. I uspješno je preokrenula trendove.


Unatoč svim podacima i projekcijama, ni jedna vlast nije se ozbiljno uhvatila ove problematike koja opterećuje sve sustave i koči gospodarski razvitak. Za sada su se zabrinuli tek bankarski i financijski sustav te mirovinski fodovi.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.