Hrvatski radio

Radio Knin

14:25 / 12.12.2016.

Autor: Nives Hladnić

Turističko-planinarski zemljovid Dinare

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Zemljovid je predstavljen u povodu Međunarodnog dana planina, 11. prosinca. Nastao je kao rezultat entuzijazma pripadnika HGSS-a u suradnji s Javnom ustanovom Priroda Šibensko-kninske županije i županijskom Turističkom zajednicom.

Ovom kartom završava se ciklus karata rađenih na 140 dinarskih kilometara, kaže voditelj projekta GSS-ovac Darko Gavrić. Karte su u najmodernijem obliku i spremne za tržište
"Za HGSS to znači rad na preventivi, rad na sigurnosti i da krajnji korisnik, kad dođe u jednu uljuđenu turističku destinaciju, da ima informaciju i putem zemljovida.", rekao je Gavrić.

Dinara je prostor izuzetnih geoloških vrijednosti, raznovrsne flore i faune, te velikog bogatstva voda. S tog područja izviru dvije najveće krške rijeke, Krka i Cetina, a tu se nalazi i najviši hrvatski vrh Sinjal. O održivosti i zaštiti, ali i korištenju ovog iznimnog razvojnog potencijala brine Javna ustanova Priroda Šibensko-kninske županije. 

Naš proslavljeni alpinist Stipe Božić posebno je vezan baš za planinu Dinaru. Tamo je, naime napravio jedan od prvih alpinističkih uspona kroz južnu stijenu Dinare, greben Ošjak. Prema njegovim istraživanjima, više od 90 posto ljudi ne zna da je najviši vrh Hrvatske, dinarski vrh Sinjal – s 1831-im metrom nadmorske visine.

Osim toga, na Dinari živi 1219 biljnih vrsta i podvrsta, od kojih je 69 endema. Od 384 vrste beskralježnjaka 20 je endemskih. Na toj krškoj ljepotici žive 24 gmaza, 7 vodozemaca, 36 vrsta sisavaca, 176 vrsta ptica i sl.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.