Hrvatski radio

Radio Knin

U Drnišu održan sedmi festival sira

25.06.2016.

12:20

Autor: Vesna Jašek

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Drnišu je sinoć održan sedmi Festival sira - Drniš 2016. Okupio je 30-tak izlagača iz cijele Hrvatske. Najbolji su nagrađeni, a Drnišani i njihovi gosti mogli su kušati, i kupiti različite vrste sireva, pršuta, meda, suvenira.

Ukupno je dodjeljeno pet medalja, dvije zlatne, dvije srebrne i titula šampiona.

Članovi povjerenstva za ocjenjivanje sira pri zagrebačkom Agronomskom fakultetu, bili su jedinstveni – nepcu najviše godi ovčiji sir iz mišine, s OPGa Validžić iz Oklaja. Zato su mu dodjelili titulu šampiona.

Zlatnu medalju za sir basu, te srebrnu za kuhani kozji sir, dobio je OPG Ogradica iz Obrovca.

Krunoslav Vidas iz Novalje na drniškom je festivalu već peti put i za svoj paški sir do sada je osvojio tri zlatne i jednu srebrnu medalju. Sada će tu svoju kolekciju dopuniti još jednom medaljom zlatnoga sjaja.

Srebrna medalja otišla je i u Sinj, OPGu Ankica Poljak.

Zahvaljujući državnim potporama 2008, na području Šibensko kninske županije otvoreno je 13 mini sirana, danas ih je desetak. Zato je promocija proizvodnje sireva, osobito s područja Dalmacije i Like, cilj festivala, naglasio je voditelj kninskog ureda HGK, koja je organizator manifestacije, Josipa Laća.

U ovih sedam godina, manifestacija se pozicionirala kao vodeći događaj sirarske proizvodnje u ovom dijelu zemlje, sudjelovalo je preko 200 izlagača iz svih krajeva Hrvatske i BiH, a posjetilo 20-tak tisuća ljudi.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.