Hrvatski radio

Radio Knin

U Drnišu pušten u rad pročistač

05.06.2018.

14:30

Autor: Vesna Jašek

PIXSELL

PIXSELL

Foto: - / -

U Drnišu je danas svečano pušten u rad pročistač otpadnih voda, čija je vrijednost 6 i pol milijuna eura. Europska unija, daja je nešto više od 4 milijuna eura, a ostatak su osigurale Hrvatske vode.

Projekt je rezultat 10-godišnjih napora Grada Drniša da riješi problem otpadnih voda. Sada se, bez pročišćavanja, komunalne i industrijske otpadne vode, više neće ispuštati u rijeku Čikolu, i time zagađivati rijeku Krku, a to je iznimno važno za očuvanje Nacionalnog parka, istaknuo je danas ministar zaštite okoliša Tomislav Ćorić.

Pročistač je kapaciteta 5 tisuća stanovnika, sada ih je priključeno tri tisuće, puštanje u rad pročistača, nadogradnja je kanalizacijskog sustava, no to nije kraj projektnih aktivnosti na ovom području, naglasio je generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković, istaknuvši kako su već počeli dogovori o izgradnji kolektora.

Drniški gradonačelnik Josip Begonja, izrazio je zadovoljstvo što je projekt, na kojemu se radilo 10 godina, priveden kraju, ali i naglasio kako je ovo tek prva faza projekta, sada je cilj na kanalizacijski sustav priključiti i prigradska naselja.

 

Ulaganje u zaštitu okoliša nema alternativu, rekao je ravnatelj NP Krka Krešimir Šakić, te izrazio nadu da će cijeli tok Krke zaštiti na primjeren način.

ton

 

Puštanje u rad pročistača otpadnih voda u Drnišu, svakako je doprinos Svjetskom danu zaštite okoliša, koji se obilježava upravo danas.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.