Hrvatski radio

Radio Knin

U Erveniku obilježena godišnjica stradanja obitelji Čengić

18.01.2023.

15:10

Autor: Radio Knin

Godišnjica ubojstva obitelji Čengić

Godišnjica ubojstva obitelji Čengić

Foto: scokaric / HRT

U Erveniku je obilježena trideset prva godišnjica stradanja četveročlane obitelji Čengić, koju su 1992. na kućnom pragu ubili pripadnici srpskih paravojnih postrojbi. Služena je sveta misa, a vijenci su položeni kod spomen obilježja ispred njihove obiteljske kuće.

Goran je imao pet, a Slobodan jedanaest godina kada su njih i njihove roditelje u obiteljskoj kući ubili, a potom kuću zapalili pripadnici tzv. krajinske milicije Slobodan Kovačević i Damir Travica. Obojica su za zločin osuđeni na hrvatskim sudovima, no Kovačević nikad nije izručen Republici Hrvatskoj. Krivica Drage Čengića i njegove obitelji bila je nacionalna pripadnost, podsjetio je Dragin brat Ivan Čengić:

Ivan Čengić

Obiteljska kuća Čengić trebala bi postati spomen – kuća. To je obećanje koje se godinama ponavlja na komemoracijama, no predsjednik Udruga branitelja iz Domovinskog rata grada Benkovca Nediljko Genda tvrdi da je u tijeku završna faza projekta te da u travnju možemo očekivati njegovu finalizaciju.

Nediljko Genda

Uz hrvatske branitelje, počast stradalima na komemoraciji su odali gradonačelnik Benkovca Tomislav Bulić, načelnik Općine Ervenik Predrag Burza te predstavnici Srpskog nacionalnog vijeća.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.