Hrvatski radio

Radio Knin

U kninskom Domu za stare i nemoćne proslavljen Dan starijih osoba

04.10.2016.

13:51

Autor: Vesna Jašek

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Dom za stare i nemoćne osobe u Kninu, danas je obilježio Međunarodni dan starijih osoba. Organizirali su, naime, okrugli stol koji su posvetili osobama oboljelim od nekog oblika demencije. No, nije nedostajalo ni zabave.

Demencija je gubitak mentalnih sposobnosti razmišljanja, pamćenja, logičkog zaključivanja i neizlječiva je. Procjenjuje se da je takvih osoba u Hrvatskoj oko 76 tisuća, u našoj županiji oko dvije i pol tisuće.

O starenju i demenciji, te važnosti psihičke i fizičke aktivnosti za oboljele govorila je psihijatrica dr. Nada Vazgeč.

Na skupu je bilo riječi i o zbrinjavanju osoba s dijagnozom demencije u ustanovama socijalne skrbi, kao i važnosti suradnje Doma i zdravstvenih ustanova.

Ravnatelj Cvjetnog doma u Šibeniku, Tomo Ninić, govorio je o iskustvima, problemima i planovima vezano za smještaj osoba s demencijom.

Nazočne je pozdravio i gradonačelnik Knina Nikola Blažević, kao i županijski pročelnik za zdravstvo i socijalnu skrb Mihaljević.

Zaključujući raspravu, ravnateljica Doma Ljubica Bagarić ukazala je na probleme koji se javljaju kad treba smjestiti osobe s dijagnozom demencije. To naime zahtjeva posebne odjele, odnosno prilagodu prostora, više zaposlenih, edukaciju osoblja.

Nakon stručnog dijela, korisnici Doma, zajedno sa svojim gostima, proslavu su nastavili uz zakusku i dobru glazbu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.