Hrvatski radio

Radio Knin

U Kninu obilježen Dan logoraša

13.08.2018.

15:01

Autor: Vesna Jašek

U Kninu obilježen Dan logoraša

U Kninu obilježen Dan logoraša

Foto: - / -

U Kninu je danas obilježen nacionalni Dan logoraša, ustanovljen 2010 godine. Tijekom domovinskog rata, kroz srpske je koncentracijske logore prošlo više od 30 tisuća zatočenika, među njima oko dvije i pol tisuće žena i 500 djece. Predstavljena je i knjiga „Svjedočanstva glinskih logoraša”.

U jednom, od četiri logora na području Knina, u Staroj bolnici, zatočen je bio Ivo Hrvat, zbog je prezime, svjedočio je danas, posebno bio na meti zlostavljača.

Predsjednik Hrvatskog društva logoraša Sisačko Moslavačke županije, Ivan Lipak, na današnjoj je svečanosti predstavio svoju knjigu Svjedočanstva glinskih logoraša, koja je napisao na poticaj svojih suboraca.

Od 30 tisuća logoraša sudbina njih 800 još se ne zna, a samo ih je 8 tisuća ostvarilo status logoraša.

Bude li političke volje, kažu logoraši, knjiga može poslužiti Državnom odvjetništvu za podizanje kaznenih prijava protiv počinitelja, jer za sve zločine počinjene u logorima na području Knina do sada su izrečene tek dvije presude.

Tijekom jutra brojni su logoraši, te izaslanici predsjednice države - Josipa Rimac, Sabora - Miro Kovač, kao čelni ljudi grada i županije,  položili vijence kod spomenika Oluja 95, logora Stara bolnica i na mjestu prve razmjene u Tepljuhu kod Drniša, koja je obavljena 14 kolovoza 1991.

 

 

 

 

 

Galerija
-, Foto: -/-
-, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.