Hrvatski radio

Radio Knin

U Kninu obilježen Dan logoraša

13.08.2017.

14:59

Autor: Vesna Jašek

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Kninu je danas obilježen nacionalni Dan logoraša. Tijekom domovinskog rata, kroz srpske koncentracijske logore prošlo više od 30 tisuća zatočenika, među njima oko 3 tisuće žena i 500 djece. Za mučitelje uglavnom nisu podignite optužnice.

Na svečanoj akademiji, koja je održana  u Domu Hrvatske vojske,  predstavljena je knjiga "Svjedočanstva glinskih logoraša", koju je napisao predsjednik Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora Ivan Lipak.

 

 

Od 30 tisuća logoraša, sudbina njih 804 još se ne zna, a status logoraša ostvarilo ih je tek 8 tisuća. Usto, za sve zločine na području Gline i Knina, izrečena je po jedna osuđujuća presuda, čulo se danas.

Obiljžavanju dana logoraša nazočili su izaslanici predsjednika države, Sabora i Vlade – Jožef Štignjedec, Miro Kovač, Nikola Blažević.

Sudionike svečane akademije, pozdravio je i kninski gradonačelnik Marko Jelić.

Brojni logoraši koji su u Knin stigli iz svih dijelova Hrvatske, tijekom jutra, nazočili su misi u Gospinoj crkvi, a potom za sve poginule branitelje i civile, položili vijence, kod spomenika pobjedi Oluja 95, kod Stare bolnice i na mjestu prve razmjene u Tepljuhu.

Tamo su 14.kolovoza 1991.godine, nakon 50 dana zatočeništva u kninskim zatvorima, oslobođena 54 hrvatska vojnika i policajca.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.