Hrvatski radio

Radio Knin

U Kninu obilježen nacionalni Dan logoraša

13.08.2016.

14:20

Autor: Vesna Jašek

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Kninu je danas obilježen nacionalni Dan logoraša srpskih koncentracijskih logora i 25 obljetnica prve skupne razmjene hrvatskih branitelja, koji su bili zatočeni u kninskom zatvoru. Razmjena je obavljena 14.kolovoza 1991.godine u Tepljuhu kod Drniša.

Josip Prajdić bio je među 16 hrvatskih policajaca, koje su martićevci zarobili u Glini, a potom doveli u kninski zatvor. Nakon 49 dana dana torture, koju je predvodio zloglasni kapetan Dragan, razmjenjen je zajedno sa još 54 zarobljenika.

Kroz kninske je zatvore tijekom okupacije prošlo oko 800 zarobljenika, 14 ih nije dočekalo slobodu. Za sve to izrečena jedna pravomoćna presuda, prije par mjeseci Državno je odvjetništvo podiglo 30-tak optužnica. S druge strane Srbija optužuje hrvatske branitelje, pa logoraši od države očekuju da reagira, istaknuo je danas na svečanoj akademiji predsjednik splitsko dalmatinskog društva logoraša Ivan Turudić:

Da se sve to ne bi zaboravilo Hrvatsko društvo logoraša srpskih koncentracijskih logora, izaslanici predsjednice RH I predsjednika Vlade, položili su danas vijence i zapalili svijeće kod spomenika Pobjede, zatim u logoru Stara bolnica, te na mjestu razmjene u Tepljuhu.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.