Hrvatski radio

Radio Knin

U Kninu obilježena 24.ta obljetnica 72.bojne VP

12.12.2015.

14:15

Autor: Vesna Jašek

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Jedna od najelitnijih postrojbi južnog bojišta, legendarna 72. bojna Vojne Policije, danas je u Kninu obilježila 24-tu obljetnicu osnutka. Nastala je iz Samostalne satnije Vojne policije Četvrte brigade.

Predsjednik udruge branitelja veterana  72. bojne Vojne policije , koja je organizirala proslavu,  bojnik Zlatko Čipčić, na svečanoj akademiji,  koja je održana u Domu HV,  kazao  je kako su ovu postrojbu kroz domovinski rat krasili odanost domovini I junaštvo. Danas, na žalost,  branitelji  nemaju mjesto u društvu koje im zasluženo pripada, istaknuo je Čipćić.

Gradonačelnik Knina Nikola Blažević izrazio je zadovoljstvo što je proslava  organizirana upravo u  Zvonimirovu gradu, koji je  jednoj  gradskoj ulici, u povoodu 5.klovoza,  dao ime 72. bojne.

Inače, 72 –ga bojna Vojne policije,  formirana je  13.prosinca 1991 godine. Kroz nju je tijekom Domovinskog rata  prošlo više od  dvije I pol tisuće  branitelja. Puna formacija 1995.godine iznosila je 1045 pripadnika. 64 branitelja su ranjena, a 12 ih je poginulo.

Za njih, ali I sve poginule hrvatske branitelje, u crkvi Gospe Velikog krsnog zavjeta služena je misa, a zatim su   na središnjem kninskom trgu vijence  položila brojna izasalanstva, a među njima I izaslanik  predsjednice RH.

Poslušajte što je u povodu ove obljetnice rekao bojnik Zlatko Čipčić:

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.