Hrvatski radio

Radio Knin

U Kninu održana javno-zdravstvena akcija "Zaustavimo sepsu"

08.09.2018.

14:01

Autor: Lidija Grubišić

U Kninu održana javno-zdravstvena akcija "Zaustavimo sepsu"

U Kninu održana javno-zdravstvena akcija "Zaustavimo sepsu"

Foto: - / -

U povodu Svjetskog dana sepse, djelatnici Odjela za intenzivno liječenje bolnice „Hrvatski ponos“ Knin održali su javno-zdravstveno akciju „Zaustavimo sepsu“. Na punktu ispred Nove tržnice građanima su dijelili letke o važnosti ranog prepoznavanja, dijagnostike i pravodobnog liječenja bolesti.

Od sepse godišnje u svijetu  oboli oko trideset milijuna ljudi, a umre ih oko deset milijuna. Procjene su da svake tri do četiri sekunde umre jedna osoba.  Zato je važno prepoznati simptome bolesti. Sepsu izaziva neka infekcija , a podložni su joj svi , kako djeca tako i  odrasli. Simptomi kod odraslih je izrazita slabost, groznica, žeđ, otežano ili ubrzano disanje, ubrzan rad srca, snižen krvni tlak i smanjeno mokrenje.  Od sepse često obole novorođenčad, a na bolest se sumnja kada je vidljiv gnojni iscjedak iz pupka, oteklina ili crvenilo oko pupka, novorođenče koje nemoćno plače ili uopće ne plače, koje je pospano, teško se budi . Kako prepoznati sepsu u djece do pet godina – stručnjaci kažu ako dijete odbija hranu, ima konvulzije, dezorijentirano je i teže komunicira ,te često povraća. Sepsa, laički rečeno trovanje krvi, liječi se antibioticima.  

Svjetski dan sepse obilježava se 13.rujna, a toga dana na Odjelu za anesteziologiju, reanimatologiju i intenzivno liječenje Opće i veteranske bolnice  „Hrvatski ponos“ Knin održat će se predavanje za medicinsko osoblje s posebnim osvrtom na liječenje sepse dobivene od urinoinfekcije.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.