Hrvatski radio

Radio Knin

U Kninu okrugli stol o zdravstvenom turizmu

18.05.2015.

18:32

Autor: Vesna Jašek

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Kninu je danas, 18.svibnja održana stručna radionica, čija je tema Zdravstveni turizam kao pokretač razvoja dalmatinskog zaleđa. Radionicu koja je trajala cijeli dan I u okviru koje su odražana tri okrugla stola, organiziralo je Ministarstvo zdravlja I kninsko Veleučilište Marka Marulića.

Zdravstveni turizam može se razvijati jedino organizirano, a kao takav može biti pokretač gospodarskog  razvoja ruralnih područja. Upravo je zbog toga u Ministarstvu zdravlja ustrojen  Zavod za zdravstvene usluge u turizmu, na čijem je čelu pomoćnik ministra prof.dr. Miljenko Bura. Njegov je cilj, istaknuo je danas,  sadašnjih 2 posto udjela turizma u ukupnom prihodu hrvatskog turizma, podići na 15 posto u narednih 10-tak godina.  Dalmatinsko zaleđe, a time I kninsko područje ima sve  preduvjete za razvoj  nekog od oblika zdravstvenog turizma,  kazao je danas u Kninu, dr. Miljenko Bura, ističući  očuvanu prirodu, ekološku hranu, prirodne ljepote.

 

Za koji dan javnosti će biti poznat Akcijski plan za zdravstveni turizam, koji na jednom mjestu identificira sve mjere I nosioce, kao I ključne projekte koji će biti temelj za razvoj ovog vida turizma.  A kapaciteti koji nisu pod ugovorm HZZOa,  na javnom će natječaju biti ponuđeni  investitorima  -  koji bi mogli nuditi  zdravstvene usluge domaćim ali I stranim klijentima.  Jer ovo je tržište ogromno, I mi moramo uzeti dio, ustvrdio je danas ekonomski analitičar dr. Damir Novoty, ističući pak kako je veliki problem dalmatinskog zaleža  nedostatak smještajnih kapacita.

 

Turisti koji iz zdravstvenih razloga dolaze u određenu destinaciju, potroše I do 10 puta više novca nego  tzv. obični gosti, upozorio je ugledni hrvatski ekonomist dr. Guste Santini. No, njega od svega najviše brine, što je Hrvata, iz dana u dan - sve manje.

"Za sve  što planiramo provesti, trebaju nam ljudi, a njih imamo sve manje", ustvrdio je dr. Santini.

 

Na skupu, je bilo riječi i  o primjerima dobre prakse u sadašnjim uvjetima, razvoju eko proizvoda,   o lokalnim akcijskim grupama   koje su primjer umrežavanja na lokalnoj razini. 

Skupu su nazočili, među ostalima,  dekan kninskog Veleučilišta dr. Mirko Gugić, zamjenik kninske gradonačelnice Slaven Ivić, bivše ministrice Pave Župan Rusković i Ana Stavljenić Rukavina.

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.