Hrvatski radio

Radio Knin

U Kninu osnovana Udruga pripadnika 1. gardijske brigade HVO-a

05.12.2015.

14:47

Autor: Nives Hladnić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Program je započeo polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod Spomenika hrvatske pobjede Oluja 95. Osnivačka skupština održana je u prostorijama HKD Napredak. Nakon uvodnih obraćanja nastavljeno je druženje i prisjećanje na "dane ponosa i slave".

Program je započeo polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod Spomenika hrvatske pobjede Oluja 95. Osnivačka skupština održana je u prostorijama HKD Napredak.

Uz pripadnike ove postrojbe iz Knina i goste iz drugih krajeva, osnivanju Udruge nazočili su generali Ljubo Ćesić Rojs, Rahim Ademi, Željko Šiljeg i Željko Glasnović. Pozivu su se odazvali ratni zapovjednici postrojbi HV-a, HOS-a i HVO-a, te predstavnici gradova Knina i Posušja, te Šibensko-kninske županije.

1. gardijska brigada HVO-a "Ante Bruno Bušić" osnovana je u Posušju u ožujku 1992. po zapovjedi Ante Zorislava Rose. To je bila prva profesionalna postrojba u Hrvatskoj zajednici Herceg Bosni.
Ime je dobila po hrvatskom domoljubu i političkom vođi hrvatske emigracije, podsjetio je predsjednik kninske podružnice Udruge Ivan Penava i izdvojio njegovu poznatu misao:
"Da smo složni i čestiti davno bismo imali državu. A bit će nje, rodit će se slobodna Hrvatska kad padne Berlinski zid i kad se budu rušila komunistička krvava carstva kao kule od karata. Nema ni jedne države da je nastala bez krvavih gaća. Vjerojatno ćemo se i mi morati pobiti za slobodu sa Srbima, a možda i sa Turcima. Teret rata morat ćemo podnijeti svi podjednako .. No kad se oslobodimo srpskog ropstva i stvorimo državu, vidit ćete kako tek naši kradu. Svak nas je stoljećima krao i potkradao, a najteže će i najgore biti kad nas naši budu krali te prodavali svjetskim jebivjetrima i makro lopovima. Navalit će na nas kao velike ptice grabljivice. Tada će biti najveće i nerješivo pitanje - kako nas tada spasiti od nas samih?“

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.