Hrvatski radio

Radio Knin

U Kninu počele tradicionalne kvarantore

11.04.2022.

14:35

Autor: Radio Knin

Kvarantore

Kvarantore

Foto: scokaric / HRT

U tradicijskom vjerskom životu u župama jadranske Hrvatske stoljećima se prakticirala pobožnost četrdesetosatnog klanjanja, tzv. kvarantore. Pobožnost javnog štovanja Presvetog Oltarskog Sakramenta najčešće se veže za dane od Cvjetnice do Velike srijede.

U suvremenoj talijanskoj literaturi Zadar se navodi kao mjesto najstarijeg spomena četrdesetosatnog klanjanja. Najstariji zapisi potječu iz 1241. godine, a u vrijeme baroka ova pobožnost dostiže najveću popularnost među vjernicima. Uz kvarantore veže se raskošno ukrašavanje oltara cvijećem i svijećama.

Ukrašavanje oltara

Ukrašavanje oltara

Foto: scokaric / HRT

Budući da je Knin tradicionalna dalmatinska sredina, svečane kvarantore i procesije postojale su do 1945. godine kada je u savezničkom bombardiranju stradala crkva svetog Ante, koja je kasnije obnovljena šezdesetih godina. U samostanskom arhivu fratri su pronašli podatke o pobožnosti kvarantora, ali i o postojanju kninskih žudija dvadesetih i tridesetih godina XX. stoljeća, saznali smo u razgovoru sa župnim vikarom fra Mariom Lemom:

Župni vikar fra Mario Lemo

Franjevci, prema dostupnim podacima, u gradu borave od XV. stoljeća, uz iznimku razdoblja turske okupacije, koja je počela prije točno petsto godina. Prošli su ratovi, okupacije, rušenja, no mi smo ostali, kaže fra Mario Lemo:

Fra Mario Lemo

Vazam ili Sveto trodnevlje počinje na Veliki četvrtak uz misu večere Gospodnje, koja ne završava tog dana, već se vjernici razilaze u tišini. Veliki petak jedini je dan u liturgijskoj godini bez svete mise, a završava na Veliku subotu pashalnim bdijenjem:

Fra Mario Lemo

Kvarantore će se održati ove godine u CGVHKZ u ponedjeljak, utorak i srijedu od 9.00 do 19.00 sati.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.