Hrvatski radio

Radio Knin

U Kninu postavljena prva javna špina

30.09.2022.

15:07

Autor: HRT

javna špina

javna špina

Foto: L. Grubišić / HRT

U parku na Trgu Oluje postavljena je prva, od pet, javnih slavina u sklopu projekta „Knine, evo ti špine”. Nositelj projekta je Ekološka udruga Krka, a sredstva je osigurala tvrtka DM. 


„Riječ je o još jednom projektu Ekološke udruge „Krka2 kojim želimo smanjiti uporabu plastične ambalaže, a pitku vodu učiniti dostupnom svim građanima i posjetiteljima Knina. Uz ovu, do kraja listopada , otvorit ćemo još četiri špine – kod osnovnih i srednjih škola te na Marunuši”, rekla je tajnice udruge Inga Kukolj.

Na samu ideju došla je Perina Prebilović, djelatinca Eko udruge.

„Potaknulo je me je to što sam pročitala da jedna slavina može zamijeniti milijun plastičnih boca. Kubik vode u Kninu je 6,60kn , a toliko košta jedna boca u trgovini”, ističe Perina Pribilović.

Od 299 pristiglih projekata za zelene ideje, tvrtka DM odabrala je samo 17. Među njima i Ekološke udruge „Krka” za kojega je izdvojeno 85 000 kuna. Ivan Horvat, menadžer marketinga DM-a izrazio je zadovoljstvo što je baš Knin osmislio ovako vrijedan ekološki projekt.

Partner na projektu je Grad Knin koji će održavati špine i snositi troškove utroška vode. Gradonačelnik Marijo Ćaćić ne očekuje veliki trošak jer su špine napravljene tako da nema velikog pritiska vode.

Treba istaknuti da su špine (slavine) dostupne i osobama s invaliditetom što je pozdravio i Josip Blažević, predsjednik Udruge sv. Bartolomej .

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.