Hrvatski radio

Radio Knin

U Kninu predstavljen projekt Replast 3D

04.10.2017.

15:40

Autor: Vesna Jašek

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Kninu je danas predstavljen inovativan projekt "Replast 3D", kojega provodi udruga Visoki jablani iz Rovinja, a financira Europski socijalni fond sa gotovo 800 tisuća kuna. Posao će naći naći 15-tak nezaposlenih osoba iz ranjivih društvenih skupina- osobe s invaliditetom, starije žene i mladi.

Projekt ima za cilj pokrenuti društveno poduzeće, te zaposliti teško zapošljive osobe sa kninskog Zavoda za zapošljavanje.

A u toj skupini  evidentirano je 287 žena iznad 40 godina, 179 mladih i 16 osoba s invaliditetom. Za ovaj je projekt odabrano 13 osoba koje će proći edukaciju za reciklažu plastike i proizvodnju punjenja za 3D printere.

 Grad Knin se obavezao pronaći adekvatan prostor za postavljanje pogona, a gradonačelnik Marko Jelić izrazio je zadovoljstvo što će se jedan ovakav projekt provoditi u našemu gradu.

 Ideja je proizašla iz potrebe sekundarnog zbrinjavanja plastičnog otpada, rekao je danas prof.dr. Neven Šerić, sa splitskog Sveučilišta, koji u ovakvim projektima vidi šansu za razvoj upravo manjih gradova.

Bude li sve prema planu, na proljeće će u Kninu biti postavljen mali testni pogon za proizvodnju punjena za 3D printer, a cilj je postaviti temelje za uspostavu poduzeća koje bi u roku od3-5 godina postalo samoodrživo i stvorilo mogućnost za otvaranje više radnih mjesta.

Udruga VISOKI JABLANI iz Rovinja,  je nositelj projekta, a provodi ga u suradnji sa Centrom UP2DATE iz Zagreba.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.