Hrvatski radio

Radio Knin

U Kninu prikazan dokumentarni film "Štafeta smrti"

16.01.2019.

15:39

Autor: Nives Hladnić

U Kninu prikazan dokumentarni film "Štafeta smrti"

U Kninu prikazan dokumentarni film "Štafeta smrti"

Foto: - / -

Prikazivanje je organizirano u povodu Dana međunarodnog priznanja RH. Film je posvećen 11-orici HOS-ovaca i gardista koji su u studenom 91. iz okupiranih Bogdanovaca proveli skupinu civila kroz minsko polje, pri čemu su sedmorica poginula. Projekcija je održana u dvorani župe sv. Jakova.

Film podsjeća na konkretne događaje iz Domovinskog rata koji su se zbivali od 10. – 22. studenog 91. godine u minskom polju nedaleko od Marinaca. Od 11 hrvatskih branitelja koji su te nedjelje iz okupiranih Bogdanovaca krenuli u proboj sa civilima, danas su živa samo dvojica Ivica Jurčan i Đuro Kovčević, koji u filmu pripovijedaju o strahotama koje su prolazili. Jurčan je jučer pratio kninsku projekciju.


Bogdanovci su bili mali Vukovar, kazao je ratni zapovjednik HOS-a u tom mjestu Damir Radnić, napominjući kako su u izvlačenju, na licu mjesta sedmorica branitelja poginula, dvojica su umrla od ranjavanja.
Tijela četvorice još nisu pronađena. A 30-ak civila uspješno je izvučeno na slobodu.


Prvi put sinoć, film je pogledao zadnji zapovjednik obrane Vukovara Branko Borković Mladi Jastreb. Oživljenih sjećanja, braniteljima je poručio da progovore, da svjedoče o velikim povijesnim događajima u Domovinskom ratu.


Redateljica dokumentarca "Štafeta smrti" je Nada Prkačin. Film je do sada pogledalo više od 15 tisuća gledatelja u 52 grada i općine.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.