Hrvatski radio

Radio Knin

U Kninu se provodi javnozdravstvena akcija mjerenja razine glukoze u krvi

14.11.2018.

10:20

Autor: Lidija Grubišić

U Kninu se provodi javnozdravstvena akcija mjerenja razine glukoze u krvi

U Kninu se provodi javnozdravstvena akcija mjerenja razine glukoze u krvi

Foto: - / -

Svjetski je dan šećerne bolesti. Obilježava se desetu godinu za redom sukladno preporuci Međunarodne dijabetičke federacije. Učenici Medicinske škole Šibenik na sedam lokacija u Šibensko-kninskoj županiji građanima mjere razinu glukoze u krvi i krvni tlak.

Akcija se provodi i u Kninu ispred Turističke zajednice od 9 – 12 sati. Uz Medicinsku školu ovu javnozdravstvenu kampanju podržava Društvo dijabetičara Šibenik, sva gradska društva Crvenog križa, Dom zdravlja Šibenik i Zavod za javno zdravstvo Šibensko-knsike županije.

Svjetski dan šećerne bolesti ove se godine obilježava pod motom "Obitelj i šećerna bolest". Cilj je, naime, podizanje svijesti o utjecaju šećerne bolesti na obitelj oboljele osobe, promicanje edukacije obitelji i oboljelih te prevencija i važnost uloge obitelji u skrbi i liječenju za oboljele. Osnovne točke djelovanja kampanje su :

1.Otkrij dijabetes

Pola osoba sa dijabetesom ostaje neprepoznato, a samim time neliječeno

2. Spriječi dijabetes

80% slučajeva dijabetesa tipa 2 može se spriječiti usvajanjem zdravijih životnih stilova, a 70% preuranjenih smrti u odrasloj dobi povezano je sa životnim stilovima usvojenim u adolescenciji.

3. Drži bolest pod kontrolom ako se razvije

Samo četvrtina liječenih postiže ciljeve liječenja, što je povezano sa visokim rizikom od kasnijih komplikacija, ostalih nezaraznih bolesti i preuranjene smrti.

 

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.