Hrvatski radio

Radio Knin

U prva dva mjeseca zabilježno 139 požara, a prošle godine samo 31

27.02.2019.

12:49

Autor: Lidija Grubišić

U prva dva mjeseca zabilježno 139 požara, a prošle godine samo 31

U prva dva mjeseca zabilježno 139 požara, a prošle godine samo 31

Foto: - / -

Otvoreni plamen uzrok je požara koji je 23. veljače oko 11h bukuno na brdu Orlov krug između Vodica i Tribunja. Temeljem utvrđenih okolnosti slijedi daljnje postupanje, izvijestili su iz Policijske uprave Šibensko-kninske.

Policija izdala upozorenje građanima

U prva dva mjeseca ove godine na području Šibensko-kninske županije zabilježeno je 139 požara na otvorenom prostoru, što je značajno više u odnosu na isto razdoblje prošle godine kada je zabilježen 31 požar.Osim toga, tijekom ove godine je utvrđena i veća materijalna šteta, ne uzimajući u obzir troškove nastale gašenjem požara koje iziskuje angažiranje dodatnih ljudskih i materijalno-tehničkih sredstava. Od početka ove godine do danas za ove požare je prijavljeno 7 osoba.

Kako je uzrok mnogih požara nepažnja i nemar građana koji u ovo vrijeme pale travu i korov na poljoprivrednim i drugim površinama, policija poziva sve da se drže propisanih mjera prilikom spaljivanja na otvorenom i da poštuju Odluku o mjerama zaštite od požara na otvorenim prostorima Šibensko-kninske županije o spaljivanju tvari (biljnog i drugog zapaljivog otpada) u kojoj su propisani uvjeti za loženje vatre, a posebno upozoravaju na slijedeće:

 

- loženje vatre u razdoblju od 1. studenog do 31. svibnja može se obavljati ako je osoba prethodno obavijestila o tome neposredno ili putem telefona nadležnu vatrogasnu postrojbu, te od iste ishodila odobrenje za loženje vatre na otvorenom prostoru.

- spaljivanje tvari (korova i biljnog i drugog zapaljivog otpada) potrebno je obavljati na za to predviđenim mjestima i u određeno vrijeme,

- mjesto na kojem se vrši spaljivanje tvari mora se nalaziti na sigurnosnoj udaljenosti od drugih površina (npr. šuma, maslinik, vinograd, ostalih poljoprivrednih kultura i dr.) i objekata (npr. elektroenergetskih vodova, cesta, stambenih kuća i dr.) koje bi vatra mogla ugroziti;

- oko mjesta spaljivanja treba pripremiti sigurnosni pojas (očistiti okolno zemljište od trave, niskog raslinja i ostalog zapaljivog otpada),

- ovisno o količini i vrsti gorivih tvari, te veličini površine na kojoj se obavlja loženje otvorene vatre potrebno je osigurati nazočnost dovoljnog broja osoba sposobnih za gašenje požara;

- uz mjesto spaljivanja treba osigurati odgovarajuća priručna sredstva za gašenje ostataka spaljenih tvari (žar i sl.) i proširivanja vatre (voda, lopata, metlenica i sl.);

- spaljivanje treba provesti na dan kada nije utvrđena velika ili vrlo velika opasnost za nastajanje i širenje požara i za mirna vremena, odnosno kada ne puše umjereni vjetar ili drugi vjetar iznad jačine vjetra koji puše brzinom od 5 m/s (18 km/h) ili više.

Osobe koje su obavile spaljivanje dužne su mjesto spaljivanja pregledati i ostatke vatre (žar i dr.) u potpunosti ugasiti.

Zabranjeno je u šumi i na udaljenosti 200 metara od šume spaljivati suhu travu, korov i druge tvari, kao i ložiti otvorenu vatru bez odobrenja pravne osobe koja gospodari šumom i šumskim zemljištem.

Temeljem Zakona o zaštiti od požara, za fizičku osobu koja izazove požar propisana novčana kazna je od 15.000 do 150.000 kuna ili kazna zatvora do 60 dana. Istim je Zakonom propisano da će se osoba koja izazove požar iz nehaja, što je najčešći slučaj kod požara otvorenih prostora, kazniti za prekršaj novčanom kaznom od 2.000 do 15.000 kuna. Također je propisana i novčana kazna u iznosu od 1000 do 15.000 kuna za fizičku osobu koja ne prijavi nastanak požara i ne dostavi sve informacije o požaru.

Osim toga, ovakvim nepromišljenim radnjama građani mogu počiniti i kazneno djelo dovođenja u opasnost života i imovine opće opasnom radnjom ili sredstvom, za koje se može izreći kazna zatvora do tri godine, ako je djelo počinjeno iz nehaja, a ako je počinjeno s namjerom, propisana je kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina, ovisno o posljedicama.

Policija poziva građane da posebnu pozornost obrate na moguću pojavu izbijanja otvorene vatre u njihovoj okolini, kao i na osobe koje bi se s tim mogle dovesti u vezu, i da saznanja o tome odmah dojave policiji na broj 192 ili Službi za hitne slučajeve 112 .

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.