Hrvatski radio

Radio Knin

U Šibeniku obilježena 25. obljetnica HRM-a

16.09.2016.

16:36

Autor: Vesna Jašek

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Šibeniku je danas svečano proslavljena 25 obljetnica utemeljenja Hrvatske ratne mornarice i spomendana Rujanskoga rata. Proslavi je nazočila predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović, koja je jutros položila vijenac u more ispred Šibenika, za poginule pripadnike HRM-a u Domovinskom ratu.

U rujnu 91 godine, na šibenskom se području vodila jedna od najvažnijih bitaka u Domovinskom ratu.

Naoružani, manje oružjem, a više hrabrošću, branitelji su uspjeli zauzeti vojarne u Rogoznici i Mandalini, a potom zaplijeniti 34 broda tadašnje JNA. Upravo su ti brodovi činili temelje HRMa.

Od tada do danas, prošli smo dug, i postali članica NATOa, podsjetila je u svojem obraćanju predjsednica Kolinga Grabar Kitarovič

Zapovjednik HRM-a kontraadmiral Predrag Stipanović rekao je kako je  HRM, izniknula iz teških ratnih vremena, no danas se mnogo ulaže u modernizaciju, a osobito u mornaričko osoblje.

Načelnik Glavnog stožera OS general zbora Mirko Šundov, izrazio jezadovoljstvo što se ova 25 obljetnica proslavlja upravo u Šibeniku, jer ovdje su temelji HRMa, rekao je.

 

Tisuće branitelja i građana i djece prošetali su jutros u mimohodu ulicama Šibenika , ponosni na 25 obljetnicu slavnoga rujanskoga rata. A još ponosniji što se i obljetnica HRM proslavlja u njihovu gradu

 

Brojni građani ali i turisti do večeras, te sutra do podne u šibenksoj luci moći razgledati flotu HRM.

 

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.