Hrvatski radio

Radio Knin

U Šibeniku održan Liderov investicijski forum

09.05.2018.

15:38

Autor: Vesna Jašek

U Šibeniku održan Liderov  investicijski forum

U Šibeniku održan Liderov investicijski forum

Foto: - / -

Nakon Bjelovara i Rijeke, Liderov investicijski forum danas je održan u Šibeniku. Cilj je bio promovirati projekt Lider invest, kroz koji se prepoznaju i promiču investicije, koje otvaraju nova radna mjesta.

Riječ je o isključivo proizvodnim investicijama, koje povećavaju izvoz i stvaraju dodanu vrijednost te primjerom i stečenim iskustvima jačaju povjerenje u institucionalne i pravne okvire potrebne za stvaranje pozitivnog ozračja koje će privući buduće ulagače.

Na okruglom stolu o stvaranju pozitvnog investicijskog okruženja u Dalmaciji i Južnoj Hrvatskoj, koji je održan u okviru foruma, istaknuto je da biti investitor u Hrvatskoj traži hrabrost, jer prema istraživanju HGK, 76 posto ispitanika smatra da investicijska klima u Hrvatskoj nije poticajna. Zato treba mjenajti pristup, investitorima nudiiti ono nemaju drugi, te prezentirati svoje posebnosti, rekao je potpredsjednik HGK za industriju, Tomislav Radoš.

Najveća prepreka za investitore je tromost države i banaka, ustvrdio je Dalibor Marjanović iz DIVa. Dok je Jakov Terzanović, direktor šibenske zone PODI, objašnjavajući njen stalni rast i dolazak investitora naglasio, da je to stoga što je uvjeti za poduzetnike, od početka rada zone, nisu mijenjali.

I ako je turistička, Šibensko kninska županija, glavninu svojih prihoda – 30 posto ostvaruje od gospodarstva, od turizma 17 posto, no značajna su ulaganja u nautički turizam.

U protekle tri godine, kroz projekt Lider invest, nagrađeno je 20 proizvodnih investotora, rekao je glavni urednik Lidera, Milorad Šajatović:

"Najveći broj nagrađenih dolazi iz sjeverne Hrvatske, zato nam je važno da dobijemo što više nominacija i iz ovih dalmatinskih županija."

Natječaj za nominacije investitora otvoren je do 15.rujna, a Lider će u ovoj godini održati još jedan forum – u Vinkovcima.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.