Hrvatski radio

Radio Knin

U Šibensko-kninskoj županiji od gripe oboljelo oko 3000 ljudi

01.02.2017.

13:44

Autor: Lidija Grubišić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Šibensko-kninskoj županiji od gripe je oboljelo 2800 osoba, no u županijskom Zavodu za javno zdravstvu pretpostavljaju da je broj oboljelih pet puta više jer mnogi nisu tražili liječničku pomoć. Među oboljelima je velik broj djece- oko 600.

Smrtnih slučajeva od komplikacija uzrokovanih gripom nije bilo, rekla je za HR Knin dr. Ankica Parat Baljkas iz Zavoda za javno zdravstvo Šibensko-kninske županije.

Prava prevencija protiv gripe je cijepljenje. No, na žalost u Hrvatskoj se cijepi tek 6% populacije i to uglavnom starije osobe.

Kako je gripa ove godine dosta pogodila djecu, Hrvatski Zavod za javno zdravstvo izdao je preporuke za smanjenje širenje virusa gripe u vrtićima i školama. Preporuča se češće prozračivanje prostorija, temeljito i češće pranje ruku, školama se sugerira da djeci osigura dovoljno tekućeg sapuna i papirnatih ručnika.

Dr. Petar Čagalj iz Doma zdravlja Knin napominje kako treba znati da svaka prehlada nije gripa. Osnovna razlika je što kod obične prehlade, za razliku od gripe, nema visoke temperature i opće iscrpljenosti organizma. Gripu treba preležati kako ne bi izazvala komplikacije poput upale pluća ili pak upale srčanih zalisaka što može biti pogubno za starije osobe i kao i za one sa slabim imunitetom.

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.