Hrvatski radio

Radio Knin

U Tisnom održan Mimohod sjećanja

29.08.2017.

21:51

Autor: Dragan Gligora

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Tisno je obilježilo desetu godišnjicu stradanja petorice svojih vatrogasaca. Mimohodom sjećanja te polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća uz spomen ploču kod vatrogasnog doma i kod središnjeg križa na mjesnom groblju odana je počast stradalima u kornatskoj tragediji 30.kolovoza 2007.

Mimohod sjećanja krenuo je od vatrogasnog doma do groblja sv. Duha gdje su ploženi vijenci i zapaljene svijeće za petoricu tišnjanskih vatrogasaca stradalih na Kornatu: oca i sina Ivicu i antu Crvelina, tomislava Crvelina, Josipa Lučića i Marka Stančića, dok je jedini preživjeli, ali teško ozlijeđeni Frane Lučić. Mjestom su u mimohodu prošlo mnoštvo mještana, vatrogasaca, članova i prijatelja obitelji stradalih, a stradalim kolegama došli su se pokloniti i vatrogasci iz cijele Hrvatske i susjednih zemalja. Od stradalih kolega još jednom se oprostio predsjednik DVD-a Tisno Zvonimir Ćorkalo.

Nakon deset godina sjećanje je živo i jako, bol ne jenjava za suprugom i sinom, Ivicom i antom, rekla je AjkaCrvelin, još jednom naglasivši kako roditelji traže samo istinu, pa ma kakva ona bila.

Zapovjednik DVD-a Tisno Tome Belakušić kaže kako je pogibija vbatrogasaca ostavila dubok trag na cijelo tisno, posebno na njihovo vatrogasno društvo.

Među ostalim, tišnjanskim vatrogascima došli su se pokloniti i kolege iz Zagreba, kao što je to Neno Gložinić, ujedno i izaslanik gradonačelnika Milana Bandića.

Nakon mimohoda održana je sveta misa i održan prigodan kulturni program.

Obitelji stradalih ne prihvaćaju službenu verziju po kojoj je eruptivni požar uzrok tragedije, a smatraju nepravednim što za smrt njihovih najbližih nitko nije odgovarao. Jedini optuženi Dražen Slavica, oslobođen je svih optužbi, no Vrhovni sud ukinuo je prošle godine oslobađajuću presudu i vraća je zadarskom Županijskom sudu na ponovljeno suđenje. Obilježavanje desete godišnice kornatske tragedije započelo je u nedjelju u Vodicama, a središnje obilježavanje održat će se sutr au uvali Šipnat na otoku Kornatu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.