Hrvatski radio

Radio Knin

16:01 / 28.09.2019.

Autor: Vesna Jašek

U Varivodama i Gošiću održana komemoracija

U Varivodama i Gošiću održana komemoracija

U Varivodama i Gošiću održana komemoracija

Foto: - / -

U selima Varivodama i Gošiću danas je održana komemoracija u organizaciji Srpskog narodnog vijeća i općine Kistanje, za 16 ubijenih srpskih civila krajem kolovoza i rujna 1995. godine, nakon Vojno-redarstvene operacije Oluje i oslobađanja hrvatskih okupiranih područja.

 

U selu Gošići nakon završetka ratnih djelovanja, krajem kolovoza 1995. ubijeno je sedmero, a u Varivodama, mjesec dana kasnije, devetero mještana, uglavnom starije dobi. Ubijeni su na svojem kućnom pragu, a u selima tada nije bilo ratnih djelovanja, niti je pronađeno oružje.

Za ove zločine nitko još nije osuđen, sudski su se postupci vodili protiv šestorice pripadnika HV, no zbog nedostatka dokaza, 2002 godine postupci su obustavljeni. Obitelji ubijenih civila i danas se pred hrvatskim sudovima bore za nadoknadu štete.

Čelnik SDSSa Milorad Pupovac, rekao je danas kako su te žrtve pale možda zbog pljačke, osvete ili su bile dio plana, te naglasio:

„Ove žrtve su za nas žrtve koje trebaju biti povod za odašiljanje poruke mira i najdublje potrebe da u ovoj zemlji zavlada konačno osjećaj mira, atmosfera mira i govor mira. Zato ćemo se ubuduće na ovakvim mjestima sjećati svih žrtava – i srpskih i hrvatskih, jer su one to zaslužile.”

Komemoraciji su nazočili, osim obitelji stradalih civila,  i predsjednik SNVa Boris Milošević, veleposlanica Srbije u Hrvatskoj Mira Nikolić, izaslanik  Vlade RH, predstavnici gradova i općina s područja šibensko kninske županije, te aktivisti organizacija civilnoga društva.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.