Hrvatski radio

Radio Knin

U Veteranskom centru u Šibeniku održana sjednica Odbora za ratne veterane Hrvatskog sabora

21.09.2022.

16:46

Autor: scokaric

Veteranski centar

Veteranski centar

Foto: scokaric / HRT

U Šibeniku je održan prvi dio tematske sjednice saborskog  Odbora za ratne veterane pod nazivom Uloga veteranskih centara u Republici Hrvatskoj. U izgradnju četiriju centara uloženo je više od 339 milijuna kuna.

Na prvom dijelu tematske sjednice saborskog Odbora za ratne veterane pod nazivom Uloga veteranskih centara u Republici Hrvatskoj članovima odbora i javnosti predstavljen je projekt vrijedan više od 339 milijuna kuna. Izgradnjom veteranskih centara pripadnicima braniteljske populacije osigurat će se sveobuhvatna skrb, no usluge će moći koristiti i civilni stradalnici iz Domovinskog rata i strani veterani.

Za realizaciju projekta 85 % sredstava osigurano je iz europskih fondova, a 15 % su proračunska sredstva.

Šibenski Veteranski centar otvoren je u lipnju, a izgradnja u Sinju, Daruvaru i Petrinji ide planiranom dinamikom, istaknuo je potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved:

Potpredsjednik Vlade i ministar Tomo Medved

Hrvatska je jedina europska zemlja koja trenutačno ima veterane, no i oni su redom treće životne dobi zbog čega im je neophodna sveobuhvatna skrb. Veteranski centri to će im omogućiti, smatra predsjednik Odbora za ratne veterane Josip Đakić:

Predsjednik Odbora Josip Đakić

Mreža pomoći koju ministarstvo želi pružiti braniteljskoj populaciji trebala bi im osigurati veću kvalitetu života, a dobar model je Dom hrvatskih veterana u Lipiku kojemu je na čelu general Josip Lucić, uskoro ravnatelj krovne ustanove svih veteranskih centara:

General Josip Lucić

U šibenskom Veteranskom centru braniteljima je na raspolaganju 149 ležajeva, a do sada kroz njega je prošlo 230 korisnika. Ravnatelj Goran Pauk:

Ravnatelj Goran Pauk

Članovi odbora, nakon šibenskog, posjetili su veteranski centar u Sinju. Drugi dio sjednice održat će se sutra u Domu hrvatskih veterana u Lipiku.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.