Hrvatski radio

Radio Knin

U Vodicama "Dani dobroga vjetra"

14.06.2019.

13:13

Autor: Dragan Gligora

U Vodicama "Dani dobroga vjetra"

U Vodicama "Dani dobroga vjetra"

Foto: - / -

Nakon niza domaćih, u Vodicama se održava prva regionalna konferencija "Dani dobroga vjetra", u organizaciji udruženja Obnovljivi izvori energije. Organizatori skupa navode kako je došlo vrijeme za promišljanje o ispunjavanju europskih ciljeva obnovljive energije u jugoistočnoj Europi.

Predsjednik organizatora konferencije - udruženja Obnovljivi izvori Hrvatske Aljoša Plejić rekao je kako je Hrvatska u regiji predvodnik u proizvodnji vjetroenergije, međutim, u odnosu na razvijene europske zemlje u tom segmentu prilično zaostaje.

I Ivan Komušanac iz organizacije WindEurope ističe kako Hrvatska unatoč određenom napretku, zaostaje za razvijenim zemljama u korištenju vjetroenergije. A razlog je uglavnom političke prirode.

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić naglasio je kako bi u novoj strategiji razvoja udio obnovljivih izvora u proizvodnji energije do 2030. trebao nadmašiti 35 posto. U tome je važno sudjelovanje privatnih investitora, ali i samog HEP-a, koji sve više ulaže u obnovljive izvore energije.

O perspektivama i razvoju vjetroenergije u Jugoistočnoj Europi u Vodicama raspravljaju predstavnici domaćih, regionalnih i europskih organizacija. Na panel raspravama, između ostalog, bit će govora o vjetroelektranama i zaštiti okoliša, poduzećima i vjetroenergiji, te o vjetroagregatima za iduće desetljeće.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.