Hrvatski radio

Radio Knin

Udruga "Sveti Bartolomej" kreće u društveno poduzetništvo

20.06.2017.

14:09

Autor: Dragan Gligora

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Kninska udruga osoba s invaliditetom sv. Bartolomej pokrenula je tri nova projekta: "Razvoj društvenog poduzetništva Bartolomej", "Zajedno u život – Pružanje usluge osobne asistencije osobama s invaliditetom" i projekt "Za bolji život – Pružanje usluge videćeg pratitelja osobi s oštećenjem vida".

Projekte je danas u prostorijama udruge predstavio njen direktor, ujedno i voditelj projekta Vlado Arežina. On je naglasio kako je osnovni cilj projekta Bartolomej osnivanje društvenog poduzeća koje će biti temelj za zapošljavanje osoba s teškoćama u razvoju koje izlaze iz Poludnevnog boravka u kojem borave na rehabilitaciji.

Projekt Bartolomej je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Njegova ukupna vrijednost je gotovo 500 tisuća kuna, od čega su 89 posto bespovratna sredstva Europske unije. Elementi projekta su: opremanje i adaptacija prostora, obrazovanje ciljane skupine, istraživanje tržišta, promidžbu i upravljanje projektima i administracijom. Direktor Arežina najavljuje koja su područja poslovanja: izrada suvenira od pečenog stakla i gline; sadnja ljekovitog bilja i cvijeća te tampon tisak. Nositelj projekta je udruga Bartolomej, a partner je Javna ustanova Razvojna agencija Šibensko-kninske županije.

Projekt pružanja usluge osobne asistencije obuhvaća 19 korisnika. Nekima od njih pomoć asistenta potpuno je promijenio život, kao primjerice Pavki Petričević.

Treći projekt udruge koji je danas udruga sv. Bartolomej predstavila naslovljen je: "Za bolji život – Pružanje usluge videćeg pratitelja osobi sa oštećenjem vida", u kojoj sudjeluje jedna osoba i njen asistent. Projekt je vrijedan 230 tisuća kuna i provodi se dvije godine.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.