Hrvatski radio

Radio Knin

20:16 / 16.12.2019.

Autor: Lidija Grubišić

Usvojen gradski proračun za 2020.godinu

Usvojen gradski proračun za 2020.godinu

Usvojen gradski proračun za 2020.godinu

Foto: - / -

Gradski vijećnici Knina usvojili su proračun grada za 2020. godinu u iznosu od 94,2 milijuna kuna. „Proračun je dobar i razvojni. Financijski smo stabilni i što je najvažnije, ne dugujemo nikome ništa“, kazao je gradonačelnik Marko Jelić.

Iduće godine Grad će uložiti značajna sredstva u modernizaciju javne rasvjete, uređenje ulica i cesta, a vlastitim sredstvima konačno će  graditi mrtvačnicu s kapelicom. Jednokratne novčane naknade za novorođenčad ostaju iste, tj. 3000 kuna za prvo dijete, 5000 za drugo dijete, 7000 za treće te 10 000 kuna za četvrto i svako iduće dijete. Grad će i dalje sufinancirati boravak djece u Dječjem vrtiću Cvrčak, osigurao je sredstva za nabavu radnih bilježnica, a novost je da će  sufinancirati adaptaciju stambenih jedinica mladih obitelji za što je u proračunu osigurano 500 000 kuna.

Većina vijećnika prihvatilo je proračun, a vijećnici HDZ opet su bili razjedinjeni. Tako su ZA bili Marinko Tokmakčija,  Josip Bebek, Maja Deronja i Nenad Tisaj, Robert Marić tijekom glasovanja nije bio u vijećnici  dok su suzdržani ostali Nikolina Grizelj, Marko Šešo i Goran Mrnjavac. Kako je rekao Tokmakčija , proračun je optimističan i ne žele se baviti politikanstvom te sebi  dozvoliti politički luksuz i kočiti Grad idućih 4-5 mjeseci.

Vladajući su prihvatili amandman HDZ-ovog vijećnika Josipa Bebeka koji je tražio da se u proračunu osigura 50 000 kuna za uređenje križnog puta na brdu Gradina u Kovačiću.

Vijećnica Mosta Marija Ćurić nije zadovoljna proračunom . Kaže, obećavajući je, ali ne zna kome je namijenjen kad je sve manje ljudi u gradu.

Vijećnici su prihvatili Odluku o davanju suglasnosti za kupnju objekata u starom dijelu gradu u sklopu provedbu Intervencijskog plana .  U staroj gradskoj jezgri kupit će se dvije kuće ukupne vrijednosti 132 000 eura. U jednom objektu će biti čak šest stanova. Inače, sve stambene jedinice bit će namijenjene kadrovima koji nedostaju u Kninu.    

Neke promjene doživjela je i Odluka o komunalnom redu, a dr. Miroslav Omčikus bit će novi mrtvozornik za područje Grada Knina.  

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.