Hrvatski radio

Radio Knin

Usvojen proračun Grada Knina za 2022., iznosi 163 milijuna kuna

13.12.2021.

20:41

Autor: Nives Hladnić

Gradsko vijeće Grada Knina

Gradsko vijeće Grada Knina

Foto: HRT / HRT

Opsežan Dnevni red vijećnici su prošli glatko, usvojeno je 27 točaka. Predlagatelj je povukao 1. točku - prijedlog Statuta Kninskog muzeja, odustao je i od sufinanciranja troškova medicinski potpomognute oplodnje, iz Programa demografskih mjera zbog etičkih ograničenja nekih vijećnika.


Planirani prihodi Grada Knina za 2022. godinu su 163.064.646,02 kuna, a rashodi 162.159.146,02 kuna.

Za javne potrebe udruga civilnog društva u proračunu predviđeno je 772.000 kuna, za potrebe u kulturi 1.340.000 kuna, za socijalna davanja 1.480.000 kuna, za potrebe u sportu 1.384.000 kuna, za javne potrebe u predškolskom odgoju, školstvu i visokom obrazovanju 1.492.500 kuna, za demografske mjere 800.000 kuna itd.


MOST-ov vijećnik Tomislav Čolak prigovorio je velikim izdacima za zabavu, koje bi on prebacio socijali. U gradu s oko 500 studenata, mi stipendiramo njih 25, trebamo više, nastavio je, te zatražio da se građane Knina oslobodi prireza. Iz prihodovnog dijela izdvojio je smanjenje od poreza i prireza na dohodak za 700 tisuća kuna, što znači manju zaposlenost, kazao je Čolak.


HDZ-ov Goran Mrnjavac govorio je također o novcima za zabavu istaknuvši pritom kako gradu nedostaje konkretnih kulturnih sadržaja, od promocija knjige do tribina. Ne slaže se s asfaltiranjem cesta u slabo naseljenim zaseocima, dok su, kako je kazao, u gradu razrovane ceste, nema parkinga. Asfaltirajte Uskočku ulicu, bolje to nego neki zaseok, zaključio je Mrnjavac.

Gradonačelnik Marijo Ćaćić odgovorio mu je kako imamo jako dobru prometnu infrastrukturu u gradu, te kako se proteklih desetljeća malo ulagalo izvan grada, pa je i na to došao red. Uskočka ulica se radi, postavljaju se cijevi, bit će asfaltirana, rekao je gradonačelnik.


Većinom glasova vijećnici su prihvatili i povećanje osnovice za plaće gradonačelnika i njegovih zamjenika, s 3.100 na 3.890 kuna, što je usklađivanje sa Zakonom o plaćama u lokalnoj i područnoj samoupravi. 


Jedino vijećničko pitanje postavio je Tomislav Čolak, odnosilo se na pročistač.

Gradonačelnik je kazao kako Grad još čeka ili uporabnu dozvolu ili rješenje da se odbija. U ovakvom stanju, pročistač je na može dobiti. Pročistač i dalje tone, oštećen je. Nije ono što je Grad naručio, zato ni ne žele da se izda uporabna dozvola. Ako se ne izda, izvođač će morati vratiti novac ili izgraditi  novi uređaj o svom trošku. Nova lokacija bila bi preko puta, s druge strane Orašnice, u podnožu Gajnjače. 


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.