Hrvatski radio

Radio Knin

Velika međunarodna konferencija o borbi protiv korupcije

15.10.2018.

16:33

Autor: Nives Hladnić

Velika međunarodna konferencija o borbi protiv korupcije

Velika međunarodna konferencija o borbi protiv korupcije

Foto: - / -

Dvodnevna konferencija okupila je u Šibeniku više od 200 predstavnika 49 zemalja članica GRECO-a, Skupine država protiv korupcije Vijeća Europe. Skup je središnji događaj hrvatskog predsjedanja Odborom ministara Vijeća Europe.

Korupcija je glavni problem u svim državama, oduzima novac javnom sektoru, naruđava unutarnju stabilnost i slabi povjerenje građana u političare i institucije. Zato i jest osnovan GRECO. A boriti se može samo neovisnim sudstvo, neovisnim tužiteljstvom i slobodnim medijima, rekao je glavni tajnik Vijeća Europe Thorbjorn Jagland. 

Hrvatska po pitanju korupcije ne stoji dobro. Primjer, GRECO je prije 5 godina ustanovio da u Saboru ne postoji "code of conduct", pravila ponašanja, podjsetio je predsjednik GRECO-a, potpredsjednik Vrhovnog suda Republike Hrvatske Marin Mrčela. Do danas se po tom pitanju ništa nije napravilo, preporuka se nije ispunila. 

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković izjavio je kako smo u Hrvatskoj dosegnuli vrlo visoku razinu neovisnosti pravosudnih tijela i državnih odvjetnika i sudova.

Ipak, pravosuđu ne vjeruje 70 posto građana. 

Neovisni novinari i razotkrivanje korupcijskih afera početak su borbe protiv korupcije. U toj borbi, obavljajući svoj posao, u posljednje tri godine ubijena su 22 novinara. Najčešće nisu pronađeni krivci.

-

-

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.