Hrvatski radio

Radio Knin

Vlada osigurala dodatnih 25 milijuna kuna za Bikarac

29.11.2022.

17:03

Autor: Radio Knin

Potpisivanje ugovora

Potpisivanje ugovora

Foto: scokaric / HRT

S dodatnih 25 milijuna kuna, koje je Vlada osigurala iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, u potpunosti je zaokružena financijska konstrukcija Centra za gospodarenje otpadom Bikarac. Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović stigao je u Šibenik na potpisivanje dodataka Ugovora o sufinanciranju.

Završena su ulaganja u prvi Centar za gospodarenje otpadom u Dalmaciji, čija ukupna vrijednost iznosi 240 milijuna kuna.

Ugovor su potpisali direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Luka Balen i direktor tvrtke Bikarac d.o.o. Robert Podrug. Ugovorom vrijednim 25.128.520,63 kuna dovršava se kompletna financijska konstrukcija projekta Bikarac, odnosno Fond je preuzeo troškove povećanja investicije nešto više od 12,1 milijuna kuna te sudjelovanja Grada Šibenika u sufinanciranju u iznosu od oko 13 milijuna kuna. 

Sveukupna sredstva za realizaciju projekta osigurana su iz europskih fondova, državnog i proračuna grada Šibenika, podsjetio je šibenski gradonačelnik Željko Burić:

Gradonačelnik Šibenika Željko Burić

Riječ je o jedinstvenom projektu s najmodernijim sustavom za mehaničko-biološku obradu otpada u Republici Hrvatskoj koji će godišnje moći obraditi i do pedeset tisuća tona otpada, a konačni je cilj smanjiti količinu i volumen otpada za 80%. No, župan šibensko-kninski Marko Jelić naglasio je važnost i građanske odgovornosti:

Župan Marko Jelić

Centar za gospodarenje otpadom Bikarac riješit će ekonomski i ekološki problem gospodarenja otpadom, a Vlada će nastaviti podržavati dobre projekte, poručio je prilikom potpisivanja ugovora ministar Davor Filipović:

Ministar Davor Filipović

Direktor Fonda Luka Balen kazao je kako Grad Šibenik održivo razmišlja o svojoj budućnosti, odnosno da je prvi u Dalmaciji izgradio ovakvu vrstu pogona. Dodao je kako je upotpunjena komunalna infrastruktura, a moderni centar za gospodarenje otpadom je finale tog procesa. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.