Hrvatski radio

Radio Knin

Vlada sa županima, gradonačelnicima i načelnicima općina

08.12.2017.

18:58

Autor: Nives Hladnić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Gotovo cijela Vlada bila je u Šibeniku. Premijer Andrej Plenković i 13-ero ministara sastali su se sa predstavnicima lokalne i regionalne samouprave. Razgovarali su o zakonima koji se odnose na fiskalnu decentralizaciju, gospodarstvo, poljoprivredu i regionalni razvoj.

Od kraja prošle godine, ovakvi sastanci održavaju se svakih šest mjeseci kako bi se izvukla maksimalna korist za ukupni razvoj Hrvatske i uskladilo višerazinsko upravljanje zemljom.
Trosatna rasprava obuhvatila je brojne teme, od pitanja zdravstva, aktiviranja državne imovine, pravosuđa, prometa, do uključivanje županija u Vladino planiranje aktivnosti i operativnih programa. Resorni ministri predstavili su novosti u području gospodarstva i poljoprivrede. 

Zajednica županija Vladi je iznijela svoj krajnji cilj – decentralizaciju u funkcionalnom i financijskom smislu. Goran Pauk, predsjednik Zajednice i Šibensko-kninski župan istaknuo je kako županije mogu postati bitni pokretač regionalnog razvoja

Prije rasprave sa županima, gradonačelnicima i načelnicima općina, Vlada se sastala s domaćinima šibenskim gradonačelnikom i županom, a polusatni razgovor imali su i s predstavnicima braniteljskih udruga u Šibensko-kninskoj županiji. Branitelji su Vladi iznijeli inicijativu da se na šibenskom mostu, simbolu obrane Šibenika i Dalmacije, napravi spomenik, te da se u Šibeniku uredi spomen-soba Domovinskom ratu.

Nakon sastanka izjave su dali predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, predsjednik Zajednice županija i Šibensko-kninski župan Goran Pauk te šibenski gradonačelnik Željko Burić:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.