Hrvatski radio

Radio Knin

Zajednička obuka britanskih i hrvatskih vojnika na Crvenoj zemlji

04.04.2018.

15:44

Autor: Nives Hladnić

Zajednička obuka britanskih i hrvatskih vojnika na Crvenoj zemlji

Zajednička obuka britanskih i hrvatskih vojnika na Crvenoj zemlji

Foto: - / -

Prvi put Hrvatska vojska surađuje s Kraljevskim marincima, a prikupljena iskustva i znanja koristit će se kod ustrojavanja hrvatske postrojbe mornaričko-desantnog pješaštva koja će biti smještena u Pločama.

Cilj obuke je usklađivanje taktika, tehnika i procedura u okviru NATO saveza i podizanje razine interoperabilnosti. 

Republika Hrvatska i Ujedninjeno kraljevstvo snažno su angažirane u europskoj sigurnosti, i to ne mijenja ni britansko napuštanje Europske unije. Ovom zajedničkom vježbom pokazalo se i da naša obrambena industrija dobiva sve više na značaju. Vojnici su, naime, koristili hrvatsku vojnu opremu - puške VHS2, kacige i prsluke.

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga general Mirko Šundov

Nedavno su domaći proizvođači pobijedili na natječaju za opremanje Litvanskih oružanih snaga, istaknuo je ministar obrane Damir Krstičević, dodajući da se na jačanju naše obrambene industrije radi kroz sustavno jačanje sposobnosti Hrvatske vojske. Upitan ponovno o nabavci zrakoplova, ministar je ustvrdio kako bi sve bilo drugačije da ih je Hrvatska imala 90-ih, ne bi bilo ni 15 tisuća mrtvih ni šteta koje su počinjene.

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević

Zbog toga je i odlučeno kupiti jeftinije, polovne zrakoplove. Jer, sigurnost je jako bitna, kao što je bitna i pomoć oko nabavke lijekova za djecu, ali jedno ne isključuje drugo, zaključio je potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.