Hrvatski radio

Radio Knin

Zaustaviti izumiranje sela i sporost u rješavanju problema

10.10.2017.

15:30

Autor: Dragan Gligora

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Kako zaustaviti daljnje izumiranje sela i sporost u rješavanju nagomilanih problema, bila je tema okruglog stola održanog u Oklaju. Na skupu su načelnici općina drniškog područja, ravnatelji osnovnih škola, predstavnici županije i gospodarstvenici, ukazali na probleme ovog kraja koji polako odumire.

Iseljavanje, posebno mlađe populacije, inertnost državne birokracije, sporost u realizaciji projekata, zapreke na koje nailaze ulagači, izostanak poticaja i olakšica, glavni su problemi koji muče ovdašnja područja, istaknula je većina sudionika okruglog stola u Oklaju. Načelnik općine Promina Tihomir Budanko rekao je kako je stanovništvo Promine, u samo par desetljeća spalo sa 7 na samo tisuću stanovnika.Slične probleme iznijeli su i načelnici općina Ružić i Unešić, Ante Pijuk i Živko Bulat.

Promina svoju budućnost vidi u razvoju ruralnog turizma, poljoprivrede i proizvodnji obnovljive energije. Međutim, i gospodarstvenici i čelnici lokalne samouprave ukazuju na nejasnu strategiju razvoja, inertnost institucija i često mijenjanje zakona, što sve onemogućava realizaciju određenih projekata. Porazni su i podaci koje je iznio ravnatelj drniške osnovne škole Saša Kolombo. Za desetak godina broj učenika u školi smanjio se za trećinu. Cijeli niz ovakvih i sličnih primjera pokazuju kako je krajnji čas da se zaustavi iseljavanje i oživi ovaj kraj koji je pogodan za cijeli niz gospodarskih aktivnosti. Saborski zastupnik Miro Kovač, na čiju je inicijativu i održan ovaj skup, rekao je kako većinu ovih problema, posebno odlazak mladih, može jedino riješiti razvoj gospodarstva.

Kovač je na kraju obećao kako će o navedenim problemima i pismeno izvijestiti mjerodavne institucije i ministarstva, te se i sam angažirati na njihovom rješavanju.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.