Hrvatski radio

Radio Knin

Završena energetska obnova kninskog Doma za starije

05.05.2021.

16:10

Autor: Nives Hladnić

Završena energetska obnova kninskog Doma za starije

Završena energetska obnova kninskog Doma za starije

Foto: - / -

Energetska obnova vrijedna je nešto više od 4 milijuna kuna. Već u prvoj, nepotpunoj sezoni grijanja, ustanova je potrošila za trećinu manje energenta od ranijeg prosjeka. Energetski razred objekta sada je A, bio je D.

Zgrada iznad Borića, izgrađena 1974., u obnovu je krenula početkom prošle godine, a današnjom završnom konferencijom projekt je u potpunosti realiziran. I već su vidljive prve uštede energije, rekla je ravnateljica Doma Ljubica Bagarić

Osnivač ustanove, Šibensko-kninska županija, obnovu je provela većinom europskim novcem, uz svojih oko 800 tisuća kuna, odnosno 18 posto. Župan Goran Pauk ponovio je koliko su Hrvatskoj važna ta europska sredstva i iznio podatak da je oko 80 posto svih javnih investicija u zemlji financirano iz EU fondova.

Ciljevi projekta bili su smanjiti potrošnju energije za grijanje, emisiju CO2 i promjeniti energetski razred objekta, pojasnila je Ana Matas iz županijske razvojne agencije.

Dom čine dva spojena objekta, ukupne površine 2300 kvadrata. Grijani prostor je oko 4 i pol tisuće kvadrata, a volumen oko 7 tisuća kubika, kazao je projektant August Majer. Projektom je obnovljena vanjska ovojnica objekta, zamijenjeni su svi otvori, potpuno su sanirani krovovi, dodao je i istaknuo najvažnije, a to je da će emisija CO2 biti smanjena za 98 tisuća kilograma godišnje.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.