Hrvatski radio

Radio Knin

Završena konferencija o borbi protiv korupcije

16.10.2018.

15:49

Autor: Vesna Jašek

Završena konferencija o borbi protiv korupcije

Završena konferencija o borbi protiv korupcije

Foto: - / -

U Šibeniku je završena međunarodna konferencija Ujedinjeni protiv korupcije. Organiziralo ju je Ministarstvo pravosuđa u okviru hrvatskog predsjedanja Odborom ministara Vijeća Europe, zajedno sa skupinom država protiv korupcije Vijeća Europe, pozatijom kao GRECO.

200 sudionika iz 49 zemalja, dva je dana radilo na zajedničkim smjernicama u borbi protiv koriupcije, koja, ako se udruži sa visokom politikom, može razoriti cijelo društvo, rekao je ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković, ističući kako je potrebna snažna politička volja, neovisno pravosuđe i mediji, u borbi protiv korupcije, no prije svega prevencija.

Zato je 14 zemalja danas potpisalo Deklaraciju o pokretanju međunarodne mreže nacionalnih tijela za suzbijanje korupcije.

Cilj je omogućiti razmjenu iskustava i dobre prakse među zemljama, jer je u tome uspjeh borbe protiv korupcije.

„Jačanje kapaciteta neovisnih institucija, zadaća je Vlade kako bi se osigurali uvjeti za borbu protiv korupcije”, poručio je danas ministar Bošnjaković.

Bit borbe protiv korupcije je prevencija, ali i neovisno pravosuđe i mediji – jer u protivnom građanima se poručuje da se korupcija ne isplati, a to se ne smije dopustiti, zaključeno je na današnjoj konferenciji u Šibeniku.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.