Hrvatski radio

Radio Knin

Zbirno izvješće 1. kola Hrvatske Telekom prve lige

17.07.2017.

14:17

Autor: Nives Hladnić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Promatrači Hrvatskog helsinškog odbora pratili su utakmice i zaključili da će i ova sezona proći u sličnom ozračju kao i protekle, sudeći prema upotrebi pirotehničkih sredstava, iskazanom divljaštvu i primitivnom govoru mržnje.

ZBIRNO IZVJEŠĆE 1. KOLA HRVATSKE TELEKOM PRVE LIGE

U okviru projekta “Izravna prevencija navijačkoga nasilja” promatrači HHO-a pratili su utakmice 1. kola Hrvatske Telekom prve lige, te su na temelju izravnog uvida i prikupljenih podataka zabilježili sljedeća događanja.

Sudeći prema upotrebi pirotehničkih sredstava, iskazanom divljaštvu i primitivnog govora mržnje, nesportskog odnosa, čini se da će i ova sezona proći u sličnom ozračju kao i protekle. Ostaje i veliki upitnik kako će se postaviti nadležne državne i sportske institucije.

 

GNK DINAMO - NK ISTRA1961 2 : 0

Utakmica GNK Dinamo- NK Istra1961 održana je u Zagrebu na stadionu Dinamo-Maksimir pred oko 4000 gledatelja, od čega 300 pripadnika navijačke skupine GNK Dinamo Bad Blue Boys (BBB).
U 13.minuti BBB skandiraju “I kolcem i lancem i bokserom u glavu, navijaj, udari, razvali za Dinamovu slavu!”
U 43.minuti BBB skandiraju ” Mamiću Cigane, odlazi iz svetinje !” a potom u istoj minuti bacaju prvu baklju na tartan stazu .
U 65. minuti BBB aktivira jedan topovski udar, te bacaju dvije baklje na tartan stazu.
U 66. minuti se čuju dva topovska udara, a jedna je baklja ubačena u teren. Sudac na trenutak prekida utakmicu dok se ne ukloni baklja.
Dežurni spiker upozorava gledatelje na obvezu korektnog navijanja, istovremeno BBB pali još dvije baklje u publici.
U 77.minuti BBB bacaju dvije baklje na teren, potom još 6 baklji na tartan, te aktiviraju dva topovska udara,
U 79. minuti BBB bacaju još dvije baklje na tartan, a spiker ponovo upozorava na potrebu korektnog navijanja.
U 85. minuti BBB ponovo pale 5 baklji.
Cijelo vrijeme utakmice u publici se nalazi pet panoa s prekriženom glavom Zdravka Mamića.

 

HNK RIJEKA – NK SLAVEN BELUPO 2 : 0

Utakmica prvog kola Hrvatske Telekom prve lige odigrana u subotu 15. srpnja 2017. u 21.00 sat na stadionu Rujevica pred više od 5.000 gledatelja od čega oko 700 pripadnika navijačke skupine Armada ( HNK Rijeka)
Najvećim dijelom susret je protekao u sportskom ozračju, navijanje je bilo korektno osim u šest navrata kada je Armada, iznervirana nekim sudačkim odlukama, skandirala „HNS pederi, nogomet ste s*ebali!“. Najžešće je bilo u 58. minuti kada se uz spomenuto skandiranje sucima vikalo „Cigani,Cigani!“.
Na samom kraju utakmice došlo je do incidenta na stadionu kada je interventna policija krenula zaštiti jednoga redara .(interpretacija MUP-a.) Dio navijača popeo se na ogradu koja dijeli igralište od publike pa je policija morala upotrijebiti suzavac i palice.

 

NK LOKOMOTIVA – HNK HAJDUK 1 : 3

Utakmica NK Lokomotiva – HNK Hajduk odigrana je 16.07.2017. u Zagrebu na stadionu u Maksimiru pred oko 2000 gledatelja od čega oko 500 pripadnika navijačke skupine Torcida ( HNK Hajduk).

Navijači Torcide počinju svoj reportoar govora mržnje, uvreda i poruga u 28. minuti kada višekratno skandiraju „Purgerske pi*ke!“, potom „Je*o vas Mamić!“, te „HNS pederi, nogomet ste s*ebali!“.

U 29.minuti počinje serijal vrijeđanja Janice Kostelić, sada državne tajnice za sport, najtrofejnije hrvatske sportašice svih vremena, skijašice popularno zvane „Snježna kraljica“. Torcida skandira : „HNS-om, HNS-om mutna voda teče, evo Jane, evo Jane, s Mamićem se šeće. Oj Jano , oj Janice, puši ku***, snježna kraljice“, i tako više od minutu i pol.
Dežurni spiker upozorava navijače na zabranu takve vrste navijanja.
Kao odgovor na to Torcida skandira: „Luka Modrić, govno maleno!“
U 33.minuti Torcida opet višekratno skandira pjesmicu „Oj Jano, oj Janice“.
U 36.minuti ide pjesma „Za dres sveti i za boje, u rat ćemo sa svima, spriječiti nas u tom neće zakon ni murja. Uništili Hrvatsku ste, i igru nam najdražu, svakom od vas šugavaca, je*at ćemo majku. Na robije svi smo spremni, i pljuvanje jako, za Hrvatsku i za Hajduk idemo u zatvor.' U 60. minuti Torcida pali 3 baklje, u 61. minuti još jednu.

U 70. minuti Torcida skandira “Purgerske pi*ke!”, a potom “Bebeku Turčine, napuši se kur****!” ( Ivan Bebek sudac utakmice).
U 83.minuti Torcida opet pjeva „HNS-om, HNS-om mutna voda teče, evo Jane, evo Jane, s Mamićem se šeće. Oj Jano, oj Janice, puši ku***, snježna kraljice“. Dežurni spiker upozorava navijače na zabranu takve vrste navijanja.
U 84. minuti Torcida skandira „Je*o te Mamić!“, u 85.minuti „Luka Modrić, govno maleno!“.
U 87.minuti Torcida pjeva: „Hrvatska policija, mito i korupcija!“.
U 90.minuti Torcida opet skandira „HNS pederi, nogomet ste s*ebali!“.

 

NK OSIJEK – NK RUDEŠ 1: 1

Utakmica NK Osijek – NK Rudeš, prvog kola Hrvatske Telekom prve lige održana je 16. srpnja, 2017. U Osijeku na gradskom stadionu u Gradskom vrtu., pred oko 3.200 gledatelja, među kojima i 250 pripadnika Kohorte (navijačka skupina NK Osijeka), te nekoliko navijača Rudeša. Susret je protekao u iznimno korektnoj atmosferi bez ijednog navijačkog ispada.

 


Za Hrvatski helsinški odbor

 Ivan Zvonimir Čičak

predsjednik

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.