Hrvatski radio

Radio Knin

Zbog zastoja u dodjeli darovnica za stanove – prosvjed i traženje ostavki!

03.02.2015.

14:04

Autor: Nives Hladnić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Nakon osam godina pustih obećanja i zavlačenja, Koordinacija braniteljskih udruga Knina poručuje da je 20 godina od Oluje vrijeme za sposobne, a ne podobne.

Priopćenje Koordinacije prenosimo u cijelosti:

"Koordinacija braniteljskih udruga hrvatskog kraljevskog grada Knina od početka 2007. pokušava riješiti stambenu problematiku hrvatskih branitelja i građana grada Knina.
Kako bi dinamika dodjele darovnica hrvatskim braniteljima uopće krenula bili smo prisiljeni na javne prosvjede 2008. nakon čega se dinamika dodjele darovnica ubrzala, da bi se nakon par godina opet usporila, pa je narednih godina dodjela darovnica išla na kapaljku, uz stalno obećanje od nadležnog ureda da će i posljednji hrvatski branitelj dobiti darovnicu za 15, 16, 17, 18, 19 godišnjicu vojnoredsrstvene operacije Oluja.
Ove godine u mjesecu kolovozu proslavit ćemo 20. godišnjicu Oluje, a još je više od 300 hrvatskih branitelja i građana grada Knina bez darovnica na stanove na koje imaju pravo već osam godina, a još to pravo nisu ostvarili, niti znaju kada će ga ostvariti.
Koordinacija svih obih godina održava kontakte s nadležnim uredom za dodjelu darovnica, s većim ili manjim uspjehom, kako bi ih natjerali da rade svoj posao.
Sa sadašnjim uredom koji nosi naziv Državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje proošle godine održali smo tri sastanka, na prva dva sastanka obećana nam je ubrzana dinamika dodjele darovnica do kraja 2014. godine, ali kako od toga nije bilo ništa zatražili smo treći sastanak, koji je i održan 16.12.2014. u Kninu, te su nam obećana pisana izvješća i učinjenom koja su nam trebala biti dostavljena do 15.01.2015. kako bi mogli pratiti dinamiku dodjele darovnica i taj proces napokon riješiti do 20. godišnjice Oluje.
Do danas nismo dobili obećano od DUOSZ-a iako smo poslali dvije požurnice, te poučeni dosadašnjim ponašanjem nadležnog ureda koji na ovaj način zavlačenja kupuje vrijeme za svoj nerad, Koordinacija neće više tražiti besplodne sastanke koji već godinama donose samo mršave rezultate, već će se vratiti jeziku koji jedino razumije neučinkovita birokracija u DUOSZ-u, a to su prosvjedi i to ne samo prosvjedi kao 2008. godine, već poučeni dosadašnjim neučinkovitim radom DUOSZ-a, tražit ćemo ostavke predstojnice gđe. Mirele Stanić Popović i svih njezinih pomoćnika, jer je to jedini način da na rukovodeća mjesta u Uredu dođu kompententni a ne podobni, koji će nappokon nakon dvadeset godina završiti kalvariju hrvatskih branitelja i građana grada Knina onako kako zakon nalaže.
O svojim narednim potezima Koordinacija će na vrijeme upoznati hrvatske branitelje i građane grada Knina, kako bi svoju sudbinu uzeli u svoje ruke i zajedničkim snagama riješili problem stambene problematike u gradu Kninu."

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.