Hrvatski radio

Radio Knin

16:17 / 16.09.2018.

Autor: Nives Hladnić

"Zelena čistka" u općini Promina

foto: Ekološka udruga Krka

foto: Ekološka udruga Krka

Foto: - / -

U akciji je sudjelovalo dvadesetak sudionika iz Općine Promina, Ekološke udruge “Krka” Knin, DVD-a Promina, pripadnika oružanih snaga RH i građana. Sljedeća akcija dogovorena je za proljeće 2019.g, obavijestili su iz udruge.

Osim što su akcijom očišćene ogromne količine otpada potaknuta je i suradnja svih dionika u zaštiti okoliša. 
Akcijom želimo aplelirati na neodgovorne pojedince da ne odlažu otpad u prirodu jer npr . Općina Promina svim svojim sugrađanima jednom godišnje daje uslugu besplatnog odvoza krupnog otpada. Navedena usluga Općine može potaknuti i druge gradove i općine da je uvedu u svoje usluge jer se tim može dati važan doprinos u očuvanju okoliša, predlažu kninski ekolozi.


Kao dar i uspomenu na akciju svi sudionici akcije su od Ekološke udruge „Krka“ Knin dobili platnenu vrećicu koju su oslikala djeca.

U suradnji s lokalnom tvrtkom Eko Promina d.o.o sav prikupljeni otpad je propisno, sukladno Zakonu odvojen i zbrinut. 

Zelena čistka dio je globalnog pokreta „Let’s do it“! i godišnjih akcija World Cleanup (Očistimo svijet), koja okuplja aktivne građane i organizacije u najvećem  volonterskom projektu u povijesti čovječanstva. Neki od važnijih ciljeva akcije, kojima i Vi Vašim sudjelovanjem možete dati doprinos su: osvještavanje o važnosti primarnog odvajanja otpada, uklanjanje ilegalno odloženog otpada u cijeloj Hrvatskoj, podizanje svijesti o stvaranju i odlaganju otpada, te važnosti očuvanja okoliša, prirode i planete Zemlje, povezivanje predstavnika svih sektora  za realizaciju zajedničkog cilja, čišće Hrvatske.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.