Hrvatski radio

Radio Knin

Zračne snage gase požar kod Kistanja

29.08.2019.

14:49

Autor: Nives Hladnić

Foto: Operativno vatrogasno zapovjedništvo

Foto: Operativno vatrogasno zapovjedništvo

Foto: - / -

Dva Airtractora i jedan Canadair gase požar kod Nunića u općini Kistanje. Dojava o požaru zaprimljena je nešto poslije 11 sati. Na intervenciju su izišli DVD Sveti-Juraj Kistanje, DVD Ervenik, DVD Dubravice i DVD Knin sa 14 vatrogasaca i 4 vozila.

Od početka ovogodišnje protupožarne sezone (17. lipnja) do zaključno 28. kolovoza 2019. zračne protupožarne snage bile su angažirane u gašenju 39 požara (22 u Šibensko-kninskoj, šest u Splitsko-dalmatinskoj, pet u Zadarskoj, tri u Dubrovačko-neretvanskoj te po jedan u Ličko-senjskoj, Istarskoj i Primorsko-goranskoj županiji), dok su kopnene snage Hrvatske vojske bile angažirane dva dana na požarištu Južna Dubrava kod Šibenika s ukupno 102 pripadnika.

Uz gašenje požara provedeno je i 41 protupožarno izviđanje s avionima Airtractor AT-802, a sveukupno su zračne PP snage ostvarile oko 340 sati naleta, pri čemu je izbačeno oko 8000 tona vode te je helikopterima Mi-8 MTV1 prevezeno 14 vatrogasaca i 14 tona vode i opreme do požarišta.

U izviđanju područja procijenjenih kao visokorizičnih za izbijanje požara, tim besposadnog zrakoplovnog sustava “Orbiter 3B” bio je angažiran 29 puta, priopćeno je iz MORH-a.

foto: HRZ/M. Karačić

foto: HRZ/M. Karačić

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.