Hrvatski radio

Radio Knin

Zvonimirovi dani - 7., 8. i 9. lipnja

04.06.2018.

12:43

Autor: Nives Hladnić

Zvonimirovi dani - 7., 8. i 9. lipnja

Zvonimirovi dani - 7., 8. i 9. lipnja

Foto: - / -

Manifestacija ove godine donosi niz novosti. Održat će se Mali Zvonimirovi dani i Zvonimirovi dani u Biskupiji, uz već tradicionalni spektakl na Kninskoj tvrđavi. Najavljena su dva koncerta, grupe Kries u Biskupiji te Giuliana i Diktatora na Kninskoj tvrđavi.

O NASTANKU MANIFESTACIJE

Zvonimirovi dani nastali su po završetku projekta mjuzikl „Kralj Zvonimir“. Bio je to trogodišnji projekt koji je financiralo Ministarstvo obrazovanja. Entuzijasti okupljeni u Kulturno-umjetničkom društvu Kralj Zvonimirnastavljaju njegovati ideju oživljene povijesti na kninskoj tvrđavi u partnerstvu s Turističkom zajednicom grada Knina, Gradom Kninom i Kninskim muzejom od 2008. godine, upravo organizirajući ovu kulturno-povijesnu manifestaciju.

Nastaju srednjovjekovne sekcije zadužene za treniranje mačevalaca, streličara, ali i glumačke sekcije koje održavaju kralja Zvonimira, kraljicu Jelenu Lipu i ostalu svitu i vitezove na životu cijelu godinu kroz različite srednjovjekovne prikaze u službi povijesno-turističke promidžbe grada Knina, kako u Kninu, tako i na raznim gostovanjima.

2018. godine volonteri se izdvajaju u Povijesnu postrojbu kralja Dmitra Zvonimira – udrugu koja nastavlja s dosadašnjim partnerima – TZ Knin, Grad Knin i Kninski muzej, organizirati manifestaciju na kojoj sudjeluju viteške skupine iz Hrvatske, Mađarske i Bosne i Hercegovine.

Od 2016. godine manifestacija se odvija pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović.

NOVO - JEDAN ZVONIMIROV DAN SAMO ZA NAJMLAĐE

U 2018. godini, pokrenut je i Mali Zvonimirov dan uz sudjelovanje malih vitezova iz drugih krajeva Hrvatske. Dok smo prethodnih godina imali Dječji kutak koji je mlađim uzrastima nudio pregršt srednjovjekovnih zabavnih igara i kreativnih radionica, ovdje je riječ o cijelom jednom danu Zvonimirovih dana u kojem sudjeluju isključivo dječje viteške skupine, a Dječji kutak i dalje ostaje dio ponude na manifestaciji.

ČETVRTAK - 7. lipnja
Mali Zvonimirovi dani
kod spomenika kralju Zvonimiru
(trg Oluje)

20:00 Mimohod do Gospine crkve i zavjet malih vitezova Gospi VHKZ; blagoslov Zvonimirovih dana.
Prijavak gradonačelniku
Svečano otvorenje Zvonimirovih dana
Mala alka, srednjovjekovni plesovi, streličarski turnir, viteški turnir, noćna borba
Srednjovjekovna glazba i ples
SUDJELUJU:
DOMAĆINI
Vitezovi kralja Zvonimira
(Povijesna postrojba kralja Dmitra Zvonimira + Čarobni svijet)
Kazalište djece i mladih Pinokio
Plesne skupine Ninije
GOSTI
Kontea
Vučkovića dječja alka Sinj
Red vitezova Ružice grada

NOVO - JEDAN ZVONIMIROV DAN U BISKUPIJI KOD KNINA

Ovogodišne izdanje Zvonimirovih dana se širi i na susjednu općinu Biskupiju gdje je pronađen Gospin pralik, najstariji Gospin lik u Hrvata.
Zaštitnica Zvonimirovih dana je Gospa Velikog Hrvatskog Krsnog Zavjeta, najstariji Gospin lik u Hrvata iz 11. stoljeća pronađen u Biskupiji pokraj Knina, a po kojoj je i nazvana naša nova crkva. Stoga će se istoimeni događaj ove 2018. godine jedan dan organizirati u Biskupiji pored arheološkog nalazišta crkve sv. Marija.
Na putu od Knina prema Splitu, otprilike na trećem kilometru, nalazi se turistički putokaz za Biskupiju. U ranom srednjem vijeku to je bio središnji prostor nastanka hrvatske države, a danas je mjesto izučavanja hrvatske nacionalne arheologije, jer je to jedno od najznačajnijih starohrvatskih arheoloških nalazišta u zemlji.

PETAK, 8. lipnja
18:00 Srednjovjekovni sajam
19:00 Srednjovjekovna večera za visoki stalež
21:00 Predstava “Legenda o kralju Zvonimiru“
Kninjanka Đana Kuzmanić koja je Studij glume završila na Umjetničkoj akademiji Sveučilišta u Splitu režira predstavu “Legenda o kralju Zvonimiru” za koju je napisala i scenarij.
22:00 Koncert grupe Kries

ZAVRŠNI DAN - SPEKTAKL NA KNINSKOJ TVRĐAVI

Tvrđava se počela graditi u 9. stoljeću, za vrijeme nastajanja starohrvatske države. Pojedini hrvatski kraljevi su u Kninu imali povremenu prijestolnicu dok je kralj Dmitar Zvonimir imao stalnu.

SUBOTA, 9. lipnja
9:30 Svečani mimohod viteških skupina s trga Ante Starčevića, Knin
10:00 – 23:00 Srednjovjekovni sajam, streličarstvo, kovnica novca, mačevanje, srednjovjekovna kuhinja, naoružanje, bojne naprave, stari zanati, prikaz života u srednjem vijeku, likovna kolonija, mala škola glagoljice
16:00 Duhovna obnova u Crkvi GVHKZ
18:30 Mimohod do Crkve GVHKZ
19:00 Sveta misa i obnova zavjeta hrvatskog naroda Gospi velikog hrvatskog krsnog zavjeta; Procesija sa Gospinim pralikom do Kninske tvrđave
17:30 Kulinarski dvoboj- natjecanje u kuhanju najboljeg kraljevskog gulaša
18:00 – 20:00 Dječji srednjovjekovni kutak
20:30 Hollóének Hungarica, srednjovjekovni bend
20:45 Dolazak kralja i kraljice
Viteški turnir za nagradu kralja Zvonimira, srednjovjekovni plesovi i glazba
Izvlačenje lutrije kralja Zvonimira
Noćna borba, vatrene strijele, borba sa vatrom, vatreni show, vatromet
22:30 Koncert: Diktatori i Giuliano

Zvonimirovi dani su se iz jedne ideje umjetnice Nade Hržić o oživljavanju povijesti na kninskoj tvrđavi uspješno prenijeli u realnost. Okupivši oko sebe zaljubljenike u ovaj grad i njegovu povijest, gđa Nada upustila se ne baš jednostavan posao realizacije dotad neviđenog događanja u našem gradu. Prve godine nisu bile lake, bio je to put u nepoznato, pronalazili smo inspiraciju u našim prijateljima, ljubiteljima srednjovjekovlja iz drugih krajeva Lijepe Naše.

SUDJELUJU:
DOMAĆINI
Vitezovi kralja Zvonimira

GOSTI

Vitezovi Herceg Stjepana Kosače
Kliški uskoci
Šibenska gradska straža
Vranski vitezovi
Dubovački streličari
Karlovačka građanska garda
Red srebrnog zmaja
Povijesno-plesna skupina Kontea
Corvi belli
Red vitezova Ružice grada
Holloenek Hungarica
Aureus Unicornis (Marko i Ana)
Glagoljaško društvo

U posjeti kninskoj tvrđavi dočekat će vas Vitezovi kralja Zvonimira i srednjovjekovni park s raznim igrama, katapultom, kovnicom novca, streličarstvom i viteškim taborom. Bogata povijest i kulturnu baštinu hrvatskog kraljevskog grada Knina sažeta je u 3 dana Zvonimirovih dana, a uprizoruju ju Vitezovi kralja Zvonimira čiji su počasni zapovjednici generali Ante Gotovina i Mladen Markač, zatim vitezovi iz svih krajeva hrvatske te Mali vitezovi kralja Zvonimira.

Posjetitelji mogu sudjelovati u streličarstvu i srednjovjekovnim igrama. Na raspolaganju je i drveni vrtuljak za djecu, giljotina, stup srama, a mogu se i ogrnuti plaštom kralja i kraljice, te s krunom na glavi barem na trenutak zavladati tvrđavom. Uz viteški turnir, posebno spektakularno je i uprizorenje opsade i noćnog napada na tvrđavu, srednjovjekovne igre, srednjovjekovni sajam, radionice za djecu te svečani prizor dolaska hrvatskih kraljeva na Tvrđavu, koji nudi poseban doživljaj za sve posjetitelje.


Kninska tvrđava, druga po veličini fortifikacijska utvrda u Europi, u te se dane vraća u 11. stoljeće – slavno doba vladavine kralja Dmitra Zvonimira. Viteške skupine i kaskaderi odjeveni su u replike viteških odora iz 11. stoljeća, a utvrdom koračaju kraljevski vojnici koji posjetiteljima pružaju uvid u način života hrvatskog kraljevskog grada kakav neće doživjeti nigdje drugdje.
Zvonimirovi dani otvaraju sezonu kulturnog ljeta u Kninu. S njihovim završetkom tek započinje vladavina srednjeg vijeka, kroz Zvonimirovo ljeto te uz niz srednjovjekovnih aktivnosti i ponuda na kninskoj tvrđavi.

 

VJERSKA DIMENZIJA - Duhovna obnova i obnova zavjeta Gospi Velikog Hrvatskog Krsnog Zavjeta

U čast Gospe Velikog Hrvatskog Krsnog Zavjeta koja je zaštitnica Zvonimirovih dana, u subotu 9. lipnja u Gospinoj crkvi održat će se obnova zavjeta hrvatskog naroda Gospi VHKZ, uslijedit će procesija s Gospinim pralikom do kninske tvrđave.

Pozivamo vas da sudjelujete na obnovi zavjeta našoj Gospi. Najstariji Gospin lik u Hrvata pronađen pored Knina ima duboki značaj za hrvatski narod, njegovu povijest i vjeru. Obnovimo svoj zavjet Gospi Velikog Hrvatskog Krsnog Zavjeta u crkvi Gospe Velikog Hrvatskog Krsnog Zavjeta.
Gospin pralik, najstariji Gospin lik u Hrvata pronađen je u Biskupiji pokraj Knina.
Pralik Gospe Velikog Zavjeta potječe iz druge polovice 11. stoljeća. Pronađen je u crkvi sv. Marije kod Knina. Crkva sv. Marije, jedno je vrijeme bila stolna crkva kninskog biskupa. Gradnja crkve započela je u 9. stoljeću. Radove je dovršio hrvatski kralj Dmitar Zvonimir do 1078.
U sklopu proslave 13. stoljeća kršćanstva u Hrvata 1976. godine izrađena je replika Pralika Gospe Velikoga Zavjeta u srebru i zlatu.
U Solinu se nalazi replika , u hrvatskoj umjetnosti nazvan "Lik Gospe Velikog hrvatskog krsnog zavjeta" (original iz 11. st. čuva se u muzeju u Splitu).
Zavjetna molitva nadbiskupa Franje Kuharica na veleslavlju u Solinu, 12. rujna 1976 gdje su Hrvati obnovili Zavjet i tako postali jedan od rijetkih naroda u svijetu koji su sve predali Majci Božjoj.
Isti zavjet obnovit ćemo u Kninu u Crkvi Gospe Velikog Hrvatskog Krsnog Zavjeta.

 

HŽ Putnički prijevoz posjetiteljima manifestacije Zvonimirovi dani odobrava 40% popusta


HŽ Putnički prijevoz posjetiteljima manifestacije Zvonimirovi dani odobrava 40% popusta u 1. i 2. razredu redovnih vlakova, a popust bi se koristio od 7. lipnja u 0.01 sat do 10. lipnja 2018. do 24.00 sata, isključivo za kupnju povratnih prijevoznih karata iz svih kolodvora do kolodvora Knin i natrag (popust se ne može primijeniti na udaljenostima kraćim od 25 km).


Prilikom kupnje prijevozne karte potrebno je naglasiti svrhu putovanja, a povratnu kartu na poleđini ovjeriti pečatom organizatora (TZG Knina) na informacijskom pultu na kninskoj Tvrđavi.

PODSJEĆAMO

Na 1. festivalu nematerijalne kulturne baštine, turističkih manifestacija, atrakcija i destinacija “SVI zaJEDNO HRVATSKO NAJ”, štand Zvonimirovih dana bio je među najposjećenijima.
Zvonimirovi dani prepoznati su, te uvršteni u program navedene manifestacije zajedno s još svega nekoliko desetaka manifestacija s područja Republike Hrvatske.
Kninsku manifestaciju predstavili su Povijesna postrojba kralja Dmitra Zvonimira i TZ Grada Knina.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.