Radio na OLJK-u

Radio na OLJK-u

foto: OLJK / Marin Franov

"Voliš li me?" pitali su se sinoć u Barutani, riječki i osječki zborovi nastupili su u Arheološkom muzeju, a za danas na Osječkom ljetu kulture najavljujemo Metamorfoze, OKO, Noru - trenutak pobune i Zvjezdana Ružića. Više o svemu u emisiji Radio na OLJK-u.

17.00 - METAMORFOZE
Kako nastaje skulptura? Koji je alat potreban za oblikovanje gline? Kako se glina preobražava u najrazličitija bića iz naše mašte spajajući nespojivo iz našeg okruženja? Ako vas zanimaju odgovori na ova pitanja, pridružite se radionici „Metamorfoze" koja će biti održana u Muzeju likovnih umjetnosti od 17 sati. Voditeljica je kiparica Vlatka Škoro, koja će nakon radionice održati i predavanje.

18.00 - OTVORENJE MURALA
Umjetnica koja sebe naziva OKO osječkoj kulturnoj sceni i publici predstavila se na prošlogodišnjem OLJK-u kada je održala i niz radionica. Ove godine pripremila je iznenađenje u vidu murala na Dječjem kazalištu Branka Mihaljevića u Osijeku. O čemu je riječ i kako to izgleda, saznajte od 18 sati u Donjem gradu.

19.30 - NORA - TRENUTAK POBUNE
Ova predstava odvija se po principu „kazališta u kazalištu" prateći proces proba na predstavi „Nora - kuća lutaka" prema originalnom dramskom djelu Henrika Ibsena. Na probama sudjeluju mladi redatelj s vrlo nadobudnim konceptom, neiskusna glumica tek primljena na plaću upravo zato da bi zaigrala Noru, i njezin stariji kolega, dugogodišnji član ansambla koji igra Norinog muža Torvalda. Tijekom proba se otkrivaju radnja i važnost Ibsenove Nore, ali i odnosi redatelja i glumaca. Situacije se izmjenjuju od komičnih do napetih, a razgovori iz laganih pošalica prelaze u oštre svađe. Pitanje je tko će popustiti kako bi predstava zaživjela - i hoće li itko? Saznat ćete to dođete li u Barutanu, u 19 sati i 30 minuta pogledati predstavu „Nora - trenutak pobune" Umjetničke organizacije Tragači i Kazališta KNAP.

21.30 - PIANOTRON
Iako je planirani koncert Zvjezdana Ružića i Matije Dedića otkazan, ljubitelji glazbe ipak će uživati. Zvjezdan Ružić održat će koncert nazvan Pianotron, posljednji u nizu njegovih projekata. Osim imenom, on je i konceptualno organiziran kao nijedan drugi, bez imalo pretjerivanja. Nastao je kao rezultat cjeloživotnog rada, odrastanja i traženja, kako na privatnom, tako i na glazbenom planu. Već se u samom imenu kriju instrumenti na kojima su stvorene skladbe posljednjeg albuma i prvog solo projekta: koncertni klavir i mellotron. Ružić, kažu, pronalazi način da nešto kompleksno pretvori u nešto što je za slušanje izuzetno pitko te da nešto nezamislivo lijepo, kao što je Hrvatska i hrvatska kultura, prikaže na dosad nezamisliv način zahvaljujući odvažnom pristupu u kombiniranju instrumenata. U koncertu Zvjezdana Ružića moći ćete uživati na Trgu Sv. Trojstva od 21 sat i 30 minuta.

21.30 - DOLJNJODRAVSKA 11
I na kraju podsjetnik sretnicima koji su bili dovoljni brzi i uspjeli kupiti ulaznicu, kako je večeras od 21 i 30 kod bivšeg Ribarskog doma repriza ove predstave.

 

Osječko ljeto kulture u 17 dana na 22 lokacije nudi 56 kulturnih programa. Iva Fijala ih prati i prenosi dio ozračja slušateljima Radio Osijeka, jer - Radio je na OLJK-u.

O emisiji Kulturtrend

Književnost, kazališna, filmska, likovna, glazbena i ostala umjetnost svoje minute u programu Radio Osijeka imaju svakoga petka od 18 sati i 15 minuta. Pratimo kulturna zbivanja i donosimo priče s izložaba, predstava, promocija i projekcija.

Pročitaj više

Kulturtrend
Kulturtrend

HRT – Radio Osijek — Kultura

Književnost, kazališna, filmska, likovna, glazbena i ostala umjetnost svoje minute u programu Radio Osijeka imaju svakoga petka od 18 sati i 15 minuta. Pratimo kulturna zbivanja i donosimo priče s izložaba, predstava, promocija i projekcija.

Sljedeća emitiranja

Petak, 06.12.2019. 18:05 - 19:00

Petak, 13.12.2019. 18:05 - 19:00

Petak, 20.12.2019. 18:05 - 19:00

Poslušajte

Emisija 29.11.2019.
Petak, 29.11.2019 14:30

Emisija 22.11.2019.
Petak, 22.11.2019 14:30

Emisija 15.11.2019.
Petak, 15.11.2019 14:30