Radio na OLJK-u

Radio na OLJK-u

Sinoć na Osječkom ljetu kulture performas i izložba za oproštaj od prijatelja umjetnika. Za večeras najavljujemo urbane intervencije, Tri točke i mostarskog Hamleta iz Mrduše Donje. Više o svemu u emisiji Radio na OLJK-u.

SUBOTA, 13. SRPNJA

19.00 - URBANE INTERVENCIJE

Program Urbane intervencije je usmjeren na propitivanje prostornih odnosa spojem arhitekture i ulične umjetnosti te interakcije obnovljenog objekta i lokalne zajednice. Plan je obnoviti i urediti tramvajsko stajalište ispred Perivoja kralja Tomislava postavljanjem javne "ulične" galerije, uz stručni nadzor i savjetovanje Konzervatorskog odjela u Osijeku. Projekt će biti predstavljen u 19 sati.


20.00 - "TRI TOČKE"

Ambijentalna predstava "Tri točke" realizirana je u sklopu međunarodnog projekta pod nazivom "S.O.S. - Subotica Osijek secesijska tematska ruta". Predstava je nastala prema povijesnim činjenicama o članovima poznatih osječkih obitelji Povischil, Hengl i Sauter, a detalji njihovih života prikazani su odnosima između sluga i poslodavaca. Šetnjom kroz Europsku aveniju vratit ćemo se u razdoblje secesije i otkriti kulturno i povijesno značenje koje se krije iza projekta S.O.S. Program počinje u 20 sati na Europskoj aveniji ispred kućnog broja 12.


21.00 - MOSTARSKI "HAMLET"

"Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja", hrvatski dramski klasik ovjenčan brojnim nagradama za tekst i još brojnijim nagradama za mnoga uprizorenja u prošlih četrdeset i šest godina na profesionalnim i amaterskim pozornicama u bivšoj Jugoslaviji i inozemstvu, uglavnom jamči uspjeh svakoj kazališnoj kući kao svojevrsni repertoarni eliksir. No s druge strane, upravo zbog činjenice da je njezina repertoarna zavodljivost utkana u kolektivno nesvjesno ovih prostora, njezina postavka može biti mač s dvije oštrice. Mostarski „Hamlet" postavljen je na scenu ispunjenu bačvama raznih veličina, odnosno na veliko seosko gumno s nebom i oblacima u trećem planu. Prostor zapravo sugerira jednu veliku krčmu na otvorenom, donjomrdušku agoru, koja je i groteskni vlaški parlament i pozornica, s Brešanovim „Hamletom" kao jedinom točkom dnevnog reda. Predstava će biti odigrana u HNK u Osijeku s početkom u 21 sat.

 

O emisiji Kulturtrend

Književnost, kazališna, filmska, likovna, glazbena i ostala umjetnost svoje minute u programu Radio Osijeka imaju svakoga petka od 18 sati i 15 minuta. Pratimo kulturna zbivanja i donosimo priče s izložaba, predstava, promocija i projekcija.

Pročitaj više

Kulturtrend
Kulturtrend

HRT – Radio Osijek — Kultura

Književnost, kazališna, filmska, likovna, glazbena i ostala umjetnost svoje minute u programu Radio Osijeka imaju svakoga petka od 18 sati i 15 minuta. Pratimo kulturna zbivanja i donosimo priče s izložaba, predstava, promocija i projekcija.