1. Gimnazija ugostila učenike iz 5 zemalja u sklopu Erasmus projekta

1. Gimnazija ugostila učenike iz 5 zemalja u sklopu Erasmus projekta 1. Gimnazija ugostila učenike iz 5 zemalja u sklopu Erasmus projekta
foto Radio Osijek foto Radio Osijek
foto Radio Osijek foto Radio Osijek
foto Radio Osijek foto Radio Osijek
foto Radio Osijek foto Radio Osijek
foto Radio Osijek foto Radio Osijek

foto Radio Osijek

Osječka 1. Gimnazija od ponedjeljka do petka je domaćin školama koje sudjeluju u posebnom projektu Erasmus plus KA 2 u sklopu kojega je u Osijek došlo 34 učenika i nastavnika iz 5 zemalja Europske unije.

Nositelj projekta "Jačanje ravnopravnosti, različitosti i uključenosti u međukulturalno europsko obrazovanje" osječka je 1. Gimnazija, a partnerske škole su iz pet zemalja Europske unije: Španjolske, Grčke, Turske, Bugarske i Italije. Kako je istaknula voditeljica projekta Ivan Štiglec u posjet osječkoj 1. Gimnaziji došao je 21 učenik i 13 nastavnika koji će do 21. veljače sudjelovati u brojnim zanimljivim aktivnostima pod temom solidarnosti: "Ovo je drugi susret našeg Erasmus+ projekta, prvi je susret održan u Grčkoj, a mi smo domaćini drugog susreta. Tema naše mobilnosti je "Solidarnost" i cijeli tjedan se bavimo tom temom. Tijekom ovog tjedna učenici će kroz različite aktivnosti obraditi ovu temu, a već jutros izradili kolaž solidarnosti. U srijedu imamo volontersku akciju u Domu za starije i nemoćne osobe za što su učenici iz Turske, Bugarske, Italije, Španjolske i Grčke pripremili plesne točke i pjesmu. Također će nam volonterski centar Osijek održati radionicu o solidarnosti i volontiranju, a učenici će se kroz različite dramske tehnike pozabaviti ovom temom. Također ćemo ih upoznati s našim gradom i županijom, sutra ih vodimo u Zagreb na jednodnevni izlet, a u četvrtak će posjetiti Vukovar", rekla je Štiglec i dodala kako Erasmus projekte 1. Gimnazija provodi već sedam godina, a ukupna im je vrijednost preko milijun eura: "Mislim da se malo škola u Hrvatskoj može pohvaliti tolikim brojem projekata na što smo jako ponosni. Kroz ovih sedam godina naših 200 učenika i nastavnika putovalo je u više od 20 europskih zemalja."

img_20200217_090618.jpg Početku projekta nazočila je i zamjenica gradonačelnika Osijeka Žana Gamoš koja se prisjetila školskih dana u ovoj školi: "Prošlo je 22 godine otkako sam maturirala upravo u 1. Gimnaziji. Opća gimnazija u Osijeku iznimno je kvalitetna škola s kvalitetnim profesorima i profesoricama koji uvijek daju puno više od onog osnovnog sadržaja koji je zadan. Gosti su došli u pravu školu i u pravi grad jer u njemu žive 22 ustavom zaštićene nacionalne manjine koje sukreiraju naš grad, daju mu sadržaj na višoj razini, a upravo time možemo zaokružiti temu ovog Erasmus projekta, jačanje jednakosti, uvažavanje različitosti i učenje o multikulturalnoj Europi. Na pravom su mjestu", rekla je Gamoš.

Ovaj projekt će ukupno trajati dvije školske godine, no on je samo jedan u nizu Erasmus projekata budući da je 1. Gimnazija po brojnosti europskih i drugih projekata prepoznatljiva u cijeloj županiji, pa i šire, a u ovu školsku godinu ušli su čak s četiri projekta vezana uz teme održivog razvoja, demokracije, volontiranja, novih pristupa u nastavi, multikulturalnosti, inkluzije.