10. ciklus Otvorenog četvrtka na FFOS-u

10. ciklus Otvorenog četvrtka na FFOS-u

Razgovorom s Daliborom Matanićem o filmu i društvu 14. listopada svečano će biti otvoren 10. ciklus Otvorenog četvrtka, kojim Filozofski fakultet u Osijeku nastoji popularizirati znanost .

"Krajem travnja 2013. održano je prvo predavanje u sklopu Otvorenog četvrtka, u skopu kojeg su od tada organizirana brojna predavanja s temama iz društvenih i humanističkih, ali i tehničkih te biomedicinskih znanosti. Samim time ove jeseni otvaramo jubilarni, deseti ciklus. Kao što je mnogima već poznato, Otvoreni četvrtak projekt je popularizacije znanosti u organizaciji Filozofskog fakulteta Osijek, a sastoji se od niza popularno-znanstvenih predavanja. Kroz projekt predavači s osječkog Filozofskog fakulteta i drugih znanstvenih institucija te slobodni istraživači dobivaju priliku podijeliti s javnošću rezultate svojih istraživanja. Istodobno, kroz razgovor s publikom dobivaju korisne povratne informacije. Na taj način kroz Otvoreni četvrtak znanstvena se istraživanja predstavljaju široj javnosti, pri čemu posjetitelji predavanja nisu tek pasivni primatelji informacija, već rado sudjeluju u raspravama", ističe voditeljski tim Otvorenog četvrtka koji čine dr. sc. Luka Pejić, Domagoj Kostanjevac i Petra Pekarić.
Vrijeme i mjesto održavanja također su isti – jednom mjesečno, odnosno četvrtkom, u učionici 54 (II. kat) s početkom u 18 sati na Filozofskom fakultetu Osijek (Lorenza Jägera 9). U slučaju pogoršanja epidemiološke situacije i novih epidemioloških mjera program će se nastaviti održavati preko Zooma, što je uspješno ostvareno u prošlom ciklusu. Sva će predavanja biti posljednji četvrtak u mjesecu, dok će se predavanje u prosincu održati ranije zbog božićnih i novogodišnjih blagdana. Ulaz je na sva događanja slobodan.
Deseti ciklus Otvorenog četvrtka odvijat će se od listopada 2021. do svibnja 2022. i bit će obogaćen novim sadržajima. Organizatori posebno ističu dvije tribine: u studenom o izazovima urbanizacijskom razvoju Osijeka, a u ožujku tribinu o rodnim politikama u Hrvatskoj.
Posjetitelji predavanja moći će slušati predavanja posvećena nizu tema – od neologizama, starih vjerovanja do novosti u istraživanju ovladavanja stranim jezicima, (ne)uspjeha jugoslavenske diplomacije i prvomajskih proslava.
Više o Otvorenom četvrtku možete saznati na sljedećoj poveznici: https://www.ffos.unios.hr/znanstveni-portal/otvoreni-cetvrtak/ , na Facebooku: https://www.facebook.com/otvorenicetvrtak te na Instagramu: https://www.instagram.com/otvorenicetvrtak/ .
Za ona predavanja za koja su predavači dali suglasnost bit će organiziran i prijenos uživo preko YouTube-kanala Otvorenog četvrtka.
Sve upite možete poslati na otvoreni@ffos.hr.