10 godina mirovne nagrade "Krunoslav Sukić"

10 godina mirovne nagrade "Krunoslav Sukić"

Centar za mir, nenasilje i ljudska prava ove godine obilježava 10 godina Nagrade za promicanje mirotvorstva, nenasilja i ljudskih prava „Krunoslav Sukić“. Tim su povodom organizirali trodnevni program koji je počeo tribinom „Hrvatska nagrada za mir – deset godina nagrade 'Krunoslav Sukić'“.

„Centar za mir, nenasilje i ljudska prava Osijek 2009. godine utemeljio je nagradu i priznanja za promicanje mirotvorstva, nenasilja i ljudskih prava u čast jednog od svojih osnivača, mirovnog aktivista i humanista Krunoslava Sukića čije je obrazovanje, znanje i djelovanje bilo motivirano prepoznavanjem i uvažavanjem dostojanstva, integriteta i prava svakog čovjeka, pa i šire - svakog živog bića i svega stvorenoga. Bio je prigovarač savjesti. On reprezentira javno malo poznate i priznate muškarce i žene koji su, unatoč ratu i u ratu te u ovakvim teškim, gotovo zbunjujućim tranzicijskim vremenima, činili i čine sve što je njima moguće da kao društvo i politička zajednica nenasilnim metodama napredujemo prema pravednijem, demokratskom društvu -  gdje će pojedinci i zajednica imati prostor za razvijanje svojih kreativnih potencijala ali ne na štetu drugoga i bez  straha od drugoga – nego da njegujući  solidarnost i suradnju njegujemo, održavamo i unapređujemo mir. Nagrada i priznanja za promicanje mirotvorstva, nenasilja i ljudskih prava "Krunoslav Sukić" dodjeljuju se za osobit doprinos u zaštiti i promociji ljudskih prava i sloboda čovjeka i dosljedno promicanje kulture mira i nenasilja.“ – stoji u opisu nagrade koju dodjeljuje Centar za mir.

Ovogodišnjim će dobitnicima nagrade biti uručene u srijedu, 12. prosinca u 12 sati u osječkom HNK.

 

PROGRAM OBILJEŽAVANJA 10 GODINA NAGRADE „KRUNOSLAV SUKIĆ“

 

Ponedjeljak, 10. prosinca 18 sati Knjižara Nova

Tribina: HRVATSKA NAGRADA ZA MIR - deset godina Nagrade „Krunoslav Sukić“

Predstavljanje publikacije i video filma povodom desete obljetnice Nagrade „Krunoslav Sukić“ - objava dobitnika Nagrade „Krunoslav Sukić“ 2018.

 

Utorak, 11. prosinca 17 - 19.30 sati Aula Ekonomskog Fakulteta

Dijaloški Forum: IMIGRANTI, MANJINE, DRUGI – POTREBA, A NE PRIJETNJA

I dio: Od tražitelja azila do sugrađana : Prince Wale Soniyiki, Twana Rasul, Tvrtko Barun, Isusovačka služba za izbjeglice, Cvijeta Santa i Sara Kekuš, Centar za mirovne studije, Romano Kristić- Grad Osijek

II dio: Mirnu reintegraciju treba nastaviti : Biljana Gaća, laureat priznanja „Krunoslav Sukić“, Ladislav Bognar, laureat Nagrade, gradonačelnik Ivan Vrkić, Vesna Škare Ožbolt, Katarina Kruhonja – Centar za mir

 

Srijeda, 12. prosinca 12 sati - svečana sala HNK

Svečana dodjela mirovne Nagrade „Krunoslav Sukić“ 2018

Dobitnici mirovne Nagrade i priznanja „Krunoslav Sukić“ 2018. su: Amalija Krstanović (Nagrada), udruga RODA (Priznanje za nenasilnu akciju godine), Jelka Glumičić (Priznanje), Zoran Grozdanov i Nebojša Zelić (KNJIGA GODINE za knjigu „Vjera u dijalog“), Rajko Grlić (KNJIGA GODINE za knjigu „Neispričane priče“), Priznanje MIROTVORNA ŠKOLA 2018 dobile su SŠ Delnice, Ekonomska škola Vukovar i Islamska gimnazija dr. Ahmeda Smajlovića, posebno Priznanje dodjeljeno je Luki Omanu.

Pozdravni govori:

Žana Gamoš, dogradonačelnica Grada Osijeka

Lora Vidović, pravobraniteljica Republike Hrvatske

Nj.E. Astrid Versto, veleposlanica Kraljevine Norveške

Nj.E. g. Hendrik Jan Voskamp, veleposlanik Kraljevine Nizozemske

Nj.E.gđa Smiljana Knez, veleposlanica Slovenije

Goran Božičević i Katarina Kruhonja, Odbor Nagrade

Glazbeni prilog: RitmOS

Druženje uz okuse doma – dar Društva Afrikanaca u Hrvatskoj - veganski okusi Afrike

 

Srijeda, 12. prosinca 16 sati - Dječje kazalište Branka Mihaljevića

Monodrama Zijah Sokolović: Međuigre 0-24

dar Osječanima povodom obljetnice

 

Srijeda, 12. prosinca 19 sati - Knjižara Nova

Predstavljanje knjige Rajka Grlića "Neispričane priče" - dobitnice Priznanja "Krunoslav Sukić" KNJIGA GODINE 2018.

Davor Špišić i Goran Božićević predstavljaju knjigu i uvode u razgovor s autorom Rajkom Grlićem