10. Memorijal Darka Paurića

10.   Memorijal  Darka  Paurića 10.   Memorijal  Darka  Paurića
Vera Svoboda Vera Svoboda
Marija Pavković Marija Pavković
Žitna polja Žitna polja
Berde Band Berde Band
Viktorija Kulišić Viktorija Kulišić

10. Memorijal Darka Paurića, tradicionalni tamburaški koncert u znak sjećanja na našeg glazbenog urednika, HRT Radio Osijek ove godine organizira u srijedu, 15. svibnja u Dječjem kazalištu Branka Mihaljevića. Početak je u 20 sati uz izravni prijenos na Radio Osijeku.

Radio Osijek desetu godinu zaredom organizira "Memorijal Darka Paurića" u znak sjećanja na našeg glazbenog urednika i novinara te velikog promotora tamburaške glazbe. Ove će godine nastupiti provjerena imena naše tamburaške scene- Vera Svoboda, koja slavi 65 godina uspješne glazbene karijere, Berde band- jedan od naših najboljih tamburaških sastava koji će uskoro obilježiti 30 godina rada te dvije dame koje su osvojile posebne nagrade Radio Osijeka prošle godine - Marija Pavković i Viktorija Kulišić. Marija Pavković osvojila je nagradu slušatelja Radio Osijeka za tamburaški hit 2018. godine, a riječ je o pjesmi "Kao cvijet bez vode", dok je pjesma "Kćer ravnice" Viktorije Kulišić na posljednjim Zlatnim žicama Slavonije u Požegi osvojila nagradu Radio Osijeka za najljepši tekst (autorica Jasminka Blašković). Predstavit će se i jedan od iznimno kvalitetnih mladih tamburaških sastava, a riječ je o Žitnim poljima. 

Na ovogodišnjem memorijalnom koncertu nastupaju provjerena imena naše tamburaške scene, ali i neka nova lica i mladi tamburaški sastavi. Za koncert je tiskano samo 250 ulaznica kojima ćemo nagraditi do 15. svibnja slušatelje Radio Osijeka, posebice nedjeljne emisije „Ritam šokadije“ koju je pokrenuo upravo Darko Paurić te „Desetice“ koju je godinama uređivao i vodio. 

I ove će godine Memorijal Darka Paurića biti pravo mjesto za susret tamburaša-glazbenika i novinara iz ovog dijela Hrvatske te prilika za promociju novosti u tamburaškoj glazbi i mladih tamburaških sastava, što je i glavni cilj tamburaškog koncerta.

 

 

O DARKU PAURIĆU

darko-pauric-lice.jpgSjećajući se Darka Paurića podsjećamo kako je posthumno odlikovan nagradom Status Hrvatske glazbene unije za doprinos promicanju hrvatske glazbe. HGU je sljedećim tekstom obrazložila dodjelu nagrade:

"Darko Paurić (12.08. 1960. – 18.01.2009.). Darko Paurić rođen je 12. kolovoza 1960. godine u Đakovu. Kao osječki gimnazijalac, pokazivao je interes za radio kao medij, tako da je vrlo rano, sredinom sedamdesetih godina prošloga stoljeća došao na Radio Osijek, gdje se zaposlio1984. godine. Nakon nekoliko godina rada kao spiker, prelazi u glazbenu redakciju (glazbeni urednik). Od osnivanja osječke Podružnice HGU-a bio je jedan od njenih najbližih suradnika. Do prerane smrti, koja je zatekla sve njegove prijatelje i suradnike, bio je voditelj glazbene redakcije Radio Osijeka. Ni u najtežim vremenima, tijekom Domovinskog rata, nije napuštao radio koji je beskrajno volio. Bio je ranjen na radnom mjestu tijekom granatiranja Osijeka. Odlikovan je Spomenicom Domovinskog rata, a za svoj je veliki doprinos i dugogodišnji kvalitetan rad dobio brojna priznanja novinarske struke.

Darko Paurić vodio je niz različitih emisija, no najveću je popularnost stekao vodeći legendarnu nedjeljnu emisiju „Desetica“, i u novije vrijeme, kao urednik i voditelj, emisiju „Ritam šokadije“ koja se na valovima Radio Osijeka emitira od 2002. godine. Upravo je u emisiji „Ritam šokadije“ došla do izražaja Paurićeva zaljubljenost u tamburašku glazbu, narodne običaje, tradiciju i slavonski dijalekt, u kojoj je sa puno žara govorio o kulturnom bogatstvu Slavonije i Baranje posebno vodeći računa o ljepoti slavonske glazbe i slavonske riječi. Darko Paurić bio je nezaobilazan glazbeni urednik i novinar bez kojeg nije mogla proći nijedna značajnija folklorna, kulturna, zabavna ili znanstvena manifestacija u kojoj dominiraju teme vezane uz njegovanje kulture i običaja Slavonije i Baranje. Uz emisiju „Ritam šokadije“ Radio Osijeka koju mogu slušati i slušatelji diljem svijeta preko „Glasa Hrvatske“, Darko Paurić surađivao je i u emisiji „A sada mi“ Prvog programa Hrvatskoga radija."