12. dan izbjegličkog vala- 73 500 migranata ušlo u Hrvatsku

12. dan  izbjegličkog vala- 73 500 migranata ušlo u Hrvatsku

foto Višnja Ružojčić

U Hrvatsku je, prema posljednjim podacima, od početka izbjegličke krize ušlo 73 tisuće 500 ljudi, noćas ih je ušlo 1300 a u Opatovcu ih je trenutno oko 500. Izbjeglice koje su noćas napustile Opatovac, u dva vlaka su sa željezničkog kolodvora u Tovarniku upućene prema Mađarskoj.

visnja1.jpg Strošinci su jučer bili pod najvećim pritiskom izbjeglica no svi su upućeni autobusima prema Mađarskoj.Ministar obrane Ante Kotromanović jutros je rekao da se danas i sljedeće noći očekuje dolazak oko 5 tisuća ljudi koji su prešli makedonsku granicu. Stanje je redovno, kaže ministar, procesi su se ustalili.  

Dosad je liječničku pomoć zatražilo gotovo sedam tisuća migranata, 23-oje ih je hospitalizirano, a medicinsko osoblje priprema se za probleme koje donosi hladnije vrijeme- rekao je ministar zdravlja Siniša Varga u Bapskoj gdje obilazi medicinske timove. S hladnijim vremenom očekuju se respiratorni infekti i temperatura, već se i pojavilo kod djece i trudnica no medicinski timovi imaju sve što je potrebno. Hitnoj medicinskoj pomoći pomaže i vojni sanitet u slučaju prijevoza u bolnice a dolaze i liječnički timovi iz drugih dijelova Hrvatske. Pokazali su humanost i da imaju veliko srce- pohvalio ih je ministar Varga. 

visnja2.jpgvisnja3.jpg

Tijekom jučerašnjeg dana iz pravca Strošinaca i Opatovca prema Baranjskom Petrovom Selu prevezeno je 560 migranata u 10 autobusa te predano mađarskim vlastima. Noćas je na taj granični prijelaz stiglo 9 autobusa te je granicu prešlo 468 migranata .