13. međunarodna konferencija o akvakulturi

13. međunarodna konferencija o akvakulturi 13. međunarodna konferencija o akvakulturi
Foto:HRT/Mirta Milas Foto:HRT/Mirta Milas
Pomoćnik ministra poljoprivrede Ante Mišura, foto:HRT/M.Milas Pomoćnik ministra poljoprivrede Ante Mišura, foto:HRT/M.Milas

Foto: HGK

Hrvatska je velika uvoznica hrane, no u akvakulturi bilježimo suficit. Proizvodnja bijele ribe i tune u stalnom je porastu, dok u slatkovodnom ribarstvu stagniramo, odnosno u proizvodnji pastrve bilježimo pad. Čulo se to među ostalim na 13. međunarodnoj konferenciji o akvakulturi u Vukovaru.

Država je prepoznala važnost akvakulture i ove godine donijela i novi Zakon kojim se smanjuju administrativne obveze te se uzgajivačima omogućuje lakši pristup europskim fondovima, rekao je pomoćnik ministra poljoprivrede za ribarstvo Ante Mišura:"Ugovoreno je 211 milijuna kuna za investicije u akvakulturi. Imamo i treći natječaj, vrijednosti preko 100 milijuna kuna te očekujemo kako će te investicije osigurati povećanje proizvodnje u idućih nekoliko godina. Nacionalni strateški plan akvakulture predviđa povećanje na 24 000 tona, dok smo sada na proizvodnji od 17 000 tona. Zbog šteta od ptica i drugih štetnika, od ove se godine isplaćuju i potpore za uzgoj šarana u iznosu od 26 milijuna kuna, a u planu su i potpore za uzgoj školjki, bijele ribe i pastrva.  Akvakultura je vrlo važna u izvozu, naveo je potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore Dragan Kovačević: "Bilježimo vanjsko-trgovinski suficit u izvozu ribe u kojem je doprinos akvakulture 82 milijuna eura, odnosno 45 posto u ukupnom izvozu ribe. Potrošnja ribe u Hrvatskoj iznosi 10 kilograma po stanovniku godišnje, dok je u razvijenijim zemljama i 25 kilograma. Treba li razloge tražiti u visokim cijenama ribe na tržištu pitali smo Mirka Božića, predsjednika Organizacijskog odbora 13. konferencije o akvakulturi: "Da je proizvodnja ustaljena i da smo stavili u funkciju sve resurse koje imamo, ni proizvodnja ribe ne bila tako skupa". Doznajemo kako HGK nastavlja s kampanjama koje osvješćuju važnost konzumacije ribe.