13. savjetovanje uzgajivača goveda Hrvatske u Osijeku

13. savjetovanje uzgajivača goveda Hrvatske u Osijeku 13. savjetovanje uzgajivača goveda Hrvatske u Osijeku
foto:HRT/M.Milas foto:HRT/M.Milas

foto:agrotehnika-hrvatska.hr

Glavni je cilj informirati i educirati uzgajivače goveda, ali i stručnjake -o legislativi, agrarnoj politici, ruralnom razvoju, selekciji i uzgoju te držanju i hranidbi goveda .

Proizvodnja mlijeka u prošloj godini s proizvedenih 480 milijuna kilograma bilježi pad od 2 posto u odnosu na 2016. U 2009. godini u Hrvatskoj je bilo 50 000 proizvođača mlijeka, a danas ih je  samo 6000. Ravnatelj Hrvatske poljoprivredne agencije Zdravko Barać naveo je kako se nada da će pripremljeni paket mjera za revitalizaciju mljekarske i govedarske proizvodnje već u tekućoj godini dati rezultate: "vezanih i za poticanje uzgoja rasplodnog materijala, jer tu imamo određene situacije da je narušena jedna normalna struktura...". Neke od problema istaknuo je Damir Horvatić, predsjednik središnjeg Saveza hrvatskih uzgajivača Simentalskog goveda: "Zemlja za stočare je jedan problem, a drugi je što nemamo poticaj za junice koje hranimo dvije godine. Tu imamo veliki trošak, a nemamo nikakve dobiti. Nadamo se da će se uvesti dodatni poticaji za junice, jer mislim da bismo tada imali i više krava, a dobili bismo i puno više tovnih goveda." A niska otkupna cijena mlijeka natjerala je mnoge proizvođače da proteklih godina zatvore svoje farme. No ima i onih koji su se s proizvodnje mlijeka preorjentirali na proizvodnju sira s čijim plasmanom nemaju problema. Branko Garvanović iz Đeletovaca kaže:"I ne dam se. Dojadilo mi se svađati s prerađivačima mlijeka pa sad sve svoje mlijeko pretvaram u svježi kravlji sir i sve prodam bez problema".       

Uz promotivnu kampanju „Doručak s hrvatskih farmi važna je povezanost hrvatskih proizvođača s hotelskim lancima. Državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Željko Kraljičak drži da ona može biti i puno bolja i dodaje:"Na taj način stvaramo preduvjete za jedan turizam doživljaja. Mi u Hrvatskoj ne možemo danas imati pun turistički doživljaj ako u njega nije uključena hrvatska hrana i to upravo naših proizvođača s OPG-ova. Svi zajedno imamo priliku stvoriti bolje uvjete za hrvatsko mljekarstvo i govedarstvo, pozvao je sve prisutne  na konstruktivnu raspravu predsjednik Saveza udruga hrvatskih uzgajivača Holstein goveda Branko Kolak.

Reportažni prikaz